Tüm hakkı saklıdır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

8 Ocak 2012 Pazar

Cizleme

| | 16 yorum

Yaklaşık 2 saat önce canım arkadaşım güzel mi güzel mutfak teyze bloğunun yazarı Habibe bana yorum bırakarak beni kibarca uyardı yeni yazı yazmam konusunda :) Bende tıpış tıpış geldim :)
Ara uzamasın desemde her defasında en az 1 hafta uzatıyorum. Bilgisayarın başına oturduğumda ara ara fotoğrafları düzenliyorum, yazılarıma hazır hale getiriyorum. Böylece yazmak biraz daha kolay oluyor.  Ama ona rağmen üşeniyorum çoğu zaman :) Aslına bakarsanız üşenmek değil de vereceğim tariflerin dışında yazacaklarımla ilgili uzun aralar vermemin sebebi. Moralim bozuk olunca veya yazacak keyifli şeyler bulamayınca uzuyor ara. Sadece tarif verip çıkmak değil ki amaç. Öyle olursa günde 3-5 tane yazarız :) 
Yazının başlığına bakınca "evet evet bunu biliyorum"  diyenlerin yanında "aa bu da neymiş" diyenlerin çoğunlukta olduğunu duyar gibiyim :)
Cizleme aslında akıtma, krep, pankek dediğimiz hamur işlerinin bir değişik versiyonu. Bizim oralarda (Trakya) sıklıkla yapılan ve çok sevilen bir yiyecek. Canım annemin bizim gecenin kaçı olursa olsun ikiletmeden yaptığı ve kardeşimle ikimizin ağzımızı gözümüzü bulayarak yediğimiz şey :) Ayrıca çay davetlerinde sıklıkla bulunur. 
Tariflerimde (dikkat eden vardır elbet) o yemeklerin benim çocukluğuma ait bana hatırlattığı şeyleri de yazmadan duramıyorum. Anneciğim bu cizlemeyi de yaparken alırdı minik tüpü, sererdi bezi bizi de kardeşimle beraber oturturdu iki yanına; o pişirirdi, biz yerdik :) Kardeşim en çok şekerli olarak ben ise peynirli yerdik bunu.  Şimdi ben vişne marmelatlı ve ballı olarakta seviyorum :)
Hamuru ne tatlı ne tuzlu olunca istediğiniz şekilde yemekte özgürsünüz. Ben kahvaltılarda sıklıkla yapar oldum. Arkadaşlarım arasında favori oldu cizleme :)

Malzemeler:
2 adet yumurta
2 su bardağı süt(ılık)
2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı şeker
1 çimdik tuz
Pişirmek için sıvıyağ
Üzeri için margarin

Yapılışı:
Yumurtaları bir çimdik tuzla çırpın. Üzerine içinde şekerle mayayı erittiğiniz sütü ekleyin. En son unu da ekleyerek boz kıvamında bir hamur elde ettikten sonra ılık bir ortamda hamuru mayalanmaya bırakın.
Hamur bu şekilde göz göz olacak kabarınca. Teflon tavayı alıp üzerine bir çorba kaşığının ucuyla sıvıyağ dökerek kızdırın ve hamurdan bir kepçe alın tavaya dökün. YALNIZ BURADA ÖNEMLİ OLAN HAMURU TEK TARAFLI PİŞİRECEK OLMANIZ. Tavaya koyduğunuz hamur pişerken üzerinde delikler oluşacak. Hamurun üst tarafında hiç hamur yer kalmayana, tamamen pişene kadar bekleyin. Ocağınız  kısık olacak bu arada unutmadan söyleyelim :)

Piştikten sonra tabağa alın ve üzerine margarin sürüp yağlayın. Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayın ve ister tatlı, ister tuzlu olarak servis edin.

AFİYET OLSUN :)

16 yorum:

  1. Sanırım bir nev-i pancake yada eskiden akıtma derlermiş öyle birşey.Ellerinize sağlık çokta güzel resimlnmiş.

    YanıtlaSil
  2. Evet evet ablacım aynen öyle. Sadece bu mayalı yapılıyor ve tek taraflı pişiriliyor. Teşekkür ederim beğenmenize çok sevindim.

    YanıtlaSil
  3. Nazlı'cım ellerine sağlık sayfanın yeni hali harika bende beklerim sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Dogru soylemissiniz sade tarif internet dolusu. Yapilan yemeyin kisa ozgecmisi ve o gunun anlam onemi yazilmasa olmaz bence. Bende basliksiz tarifi sevmem.
    Elinize saglik bu tarifi Fasli arkadasta gormustum ama onlar tarife irmik ve maya ilave ediyor.
    Guzel olmus ari petegine benzemis.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Ben de en çok ballı seviyorum. Bazen kaymak ceviz de oluyor. Ellerine sağlık. Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  6. bunu geçen hafta Edirne'de bir aile dostumuzun evinde yemiştim hakikaten çok lezzetli. Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  7. Hemen yapıyorum ve kulaklarını çınlatarak yiyiyorum Adaşım

    eline sağlık:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Canııııımm :) çok teşekkür ederim benim için yazdığın güzel cümlelere.. Ama bak fena mı etmişim uyarmakla ;) ne güzel bir tarif yayınlamışsın.. ilk fırsatta deneyeceğim emin ol.. tarifini yeni gördüm, 3 gündür elektriklerimiz kesik olduğu için hiç bişey yapamıyorum :( bugün de eşimin telefonundan girdim hemen de senin bloguna bir göz atayım dedim :) iyi ki de bakmışım :D Neyse canım inşallah elektrikler gelir de uzun uzun incelerim yazını.. ellerine emeğine sağlık.. öpüyorum..

    YanıtlaSil
  9. Sende de ne maharetler var Kuzum :)
    Adını bilem duymadım bu nefis mamanın.
    Ama acaip canım çekti var yaaa ,anlatamam:)
    Ellerine,emeğine sağlık honey :)

    YanıtlaSil
  10. Tarifkolik/Öznur11 Ocak 2012 15:38

    Nefis görünüyor canım Ellerin dert görmesin sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. uzun zamandır yapmak istediğim bir lezzettir cizleme,ellerinize sağlık çok güzel görünüyor...

    YanıtlaSil
  12. rahmetli babaannem de cizleme derdi ve köye, onun yanına gittiğimizde sık sık yapardı (sinopluyuz). babaannem, bizi eğlendirmek için herhalde, sac üzerinde pişirdiği cizlemelerin kenarlarını uzunlu kısalı yayar da yayardı. benden başka da bilen olduğunu görünce sevindim doğrusu :)

    YanıtlaSil
  13. @Derya canım hoşgeldin. Güzel yorumun için çok teşekkür ederim.

    @Mutfak dili dediğiniz gibi ruhsuz ruhsuz olsun istemiyorum hiç. Faslı arkadaşınızın yaptığı irmikli olanıda merak ettim.

    @durme durme çok teşekkür ederim. kaymaklıda çok güzel olur tabi :)

    @Elif'in defterinden beğendin demek :) çok teşekkür ederim.

    @Adaşım benim ohhh afiyet olsun yarasın :)

    @Mutfakteyzem hoşgeldin gözüm yollardaydı emin ol. Denemelisin canım çok beğeneceğini biliyorum :)


    @Zelişim benim marifette senle yarışamam ben, harikalar yaratıyorsun. Beğenmene çok sevindim tatlısııı..

    @Öznurcuğum çok teşekkür ederim. Bendende kocaman sevgiler.

    @anne eli gibi hatırlatma oldu sizede tabi. Teşekkürler yorumunuz için

    @Sevgili adsız.. Nur içinde yatsın babaanneniz mekanı cennet olsun. Bazı yemekler insanı alıp götürüyor geçmişe. Ne mutlu bana ki size bu güzel günleri hatırlatmış oldum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. cizleme nefıs olmus canım ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  15. harika:)
    seni izlemeye aldim bu arada :)

    YanıtlaSil
  16. Akıtmaya çok benziyor.Ellerinize sağlık.Çok lezzetli görünüyor

    YanıtlaSil

 
Twitter Facebook Dribbble Tumblr Last FM Flickr Behance