Dün akşam bir hapşırık kriziyle beraber boğaz ağrısını müteakiben halsizliğim başladığı için günü zor bitirip bu saatte kendimi eve attım. Tarif eklemeye uzun zaman ara vermek istemiyorum ama elde olmayan nedenlerden ötürü ara açılabiliyor. O yüzden eve gelir gelmez ilk işim yazı yazmak oluyor.
Mahlebi sevmeyen var mı bilmiyorum ama ben sıklıkla kullanıyorum. Sadece yemeklerimize mamalarımıza koku ve tat vermenin dışında birçok faydası var. Buyurun aşağıdan okuyalım.
TANIMI:
Mahlep idris ağacının meyvelerinin iç kısmının öğütülmüş haline denir.
Yabani kiraz ağacının nohut büyüklüğündeki meyvesidir.Meyveleri siyah ve ekşidir.Kendine has tat ve kokusu vardır.
KULLANILDIĞI YERLER:
>Çeşitli hamur işlerinde özellikle paskalya çöreği yapımında ve sütlü tatlılarda kullanılır.
>Hamur işlerinde ve sütlü tatlılara tat ve koku vermek için kullanılır.
>Öğütülmüş halde yiyeceklere ilave edilir.
YETİŞTİRİLDİĞİ YERLER:
Vatanı Avrupa ve Batı Asya’dır. Türkiye de ise Tokat, Niksar, Zile, Amasya, Çorum ve Mardin gibi dağ yamaçlarında, kalkerli arazide rastlanır.
MAHLEPİN FAYDALARI:
-Solunum yollarında : Astım, balgam sökücü olarak kullanılır.
-Böbreklerdeki taş sancısında,
-Midede hazımsızlıkta ve aşırı gazda,
-İdrar tutukluğunda,
-Karaciğer zayıflığında,
-Prostat büyümesinde,
-Şekeri düşürmede faydalıdır.
Alıntıdır.
Malzemeler:
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
2 yumurta
150 gr tereyağı (Oda sıcaklığında)
1 paket instant maya (10 gr)
2 çorba kaşığı şeker
Tuz
1 çay kaşığı mahlep
1 çay kaşığı mahlep
Aldığı kadar un (3-3,5 su bardağı)
Yapılışı:
1 yumurtanın sarısını kenara ayırdıktan sonra tüm malzemeleri karıştırıp hamuru dinlenmeye bırakalım. Hamur kabarıp 2 katını aştıktan sonra elimizle yuvarlak şekiller vererek yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim. Tepside de 1 saat kadar beklettikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derece fırında pişirelim.
AFİYET OLSUN:)
canım ellerine sağlık nefis görünüyor. olsa da çayın yanında yesem tam yemelik duruyor. tarifini kaydettim.
YanıtlaSilmis gibide kokar şimdibu poğaçalar
YanıtlaSilellerine sağlık mis gibi..
geçmişler olsun
YanıtlaSilmahlebe ben de bayılırım bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum teşekkürler
çok geçmiş olsun mahlep kurabiyedede pohçadada çok güzel olur ellerinize sağlık çok güzel olmuş
YanıtlaSilnazlıcığımm çok geçmiş olsun mevsim geçişlerinde çoğu zaman karşılaşıyorum bende:(
YanıtlaSilen kısa zamanda iyi olmanı dilerim..
ama poğaçalarının miss kokusu seni kendine getirecektir eminimm:))
ellerine sağlık, nefis olmuş.
YanıtlaSilAdaşım
YanıtlaSilmahlebi severim, poğaçayı severim. Ehh ikisi bir arada olurca sevmemek mümkün olurmu?
ellerine sağlık diyor, sevgilerimi gönderiyorum.
Bu arada eğer allerji değilse , soğuk algınlığı kol geziyor aman dikkat et canım
@Özlemciğim çok teşekkür ederim.
YanıtlaSil@Yemekbiraşk evet canım mis gibi kokuyorlar. Bayılıyorum mahlepli herşeye.
@Mineciğim çok sağol canım.
@Uyar-dan çok sağol canım. Çok haklısın.
@Denizciğim çok haklısın canım. Mevsim geçişlerinde çok dikkatli olmak gerekiyor. Kendime iyi bakamadım demekki..
@Gizemli Tatlar çok teşekkür ederim canısı.
@Canım adaşım çok sağol tatlım. Alerji değil sanırım. Bugün halsizliğimde arttı. İlaçlarımı aldım yatıyorum şimdi:)
Nazlıcığım geçmiş olsun poğaçalarda
YanıtlaSilharika ellerine sağlık sevgiler.
Çayı yanında çok güzel olur,geçmiş olsun,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilnazlıcım ellerine sağlık arkadaşım.çok oldu uğramadım sana.etkinlik bayram,tatil epeydir yoktum zaten.ellerine sağlık.poğaçanı denemek isterim.sevgiler...
YanıtlaSilDeryacığım çok teşekkür ederim :)
YanıtlaSilanneanneminemekleri çok sağolun:)
Amanda mintim gelmiş hoşgelmiş:) Olsun canım gelmen yeter. Teşekkür ederim...
gecmis olsun sifalar dilerim
YanıtlaSilpogaca iyi kabarmis yumusacik,piserken mis gibi mahlep kokusu yayilmistir mutfaga eline saglik cayla iki ayrilmaz lezzet
Öncelikle gecmis olsun diyorum...
YanıtlaSilDiyabet hastasi olarak mahlebin diyabete faydali oldugunu sayende ögrendim, tarifini mutlaka deneyecegim...
ellerine saglik...
sevgiler
Geçmiş olsun.. ellerine emeğine sağlık..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım tarifini aldım çok teşekkür ederim.Kusura bakma uğruyamadım.Sevgilerimi yolluyorum...
YanıtlaSilyorumun için teşekkürler sizinde elinize sağlık çok güzel görünüyor sevgiler
YanıtlaSilMerhaba Nazlı Hanım
YanıtlaSilMahlep girdiği herşeye çok yakışıyor gerçekten en çok kandil simidinin ve paskalya çöreğinin yapımında kullanırım. Ellerinize sağlık.. :)
@Baharçiçeği gerçekten öyle mis gibi kokuyor. Teşekkür ederim..
YanıtlaSil@Bereket sofrası teşekkür ederim. Sizede geçmiş olsun. faydam olduysa ne mutlu bana.
@Seçilciğim çok sağol.
@Sağolasın Fatoşum.
@gökyüzününelleri hoşgeldiniz sağolun:)
@Yelda Hanım hoşgeldiniz. Aynen katılıyorum size.
Yarın sabah beslenme için iki tanecik istesem ;)) nefis olmuştur eminim..
YanıtlaSilafiyet olsun..
Sevgiler..
Mahlep de nasıl yakışıyor tuzlu hamur işlerine... Eline sağlık,nefis olmuştur :)
YanıtlaSilPelinim ne demek istediğin kadar alabilirsin:)
YanıtlaSilEgeciğim sağolasın gerçekten öyle...