Tüm hakkı saklıdır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

8 Ağustos 2010 Pazar

Fırında Mantar...

| | 12 yorum

Pratik yemekler her zaman tercih sebebidir benim için. Eğer işten gelmişsem bir çırpıda yapılıp bitecek, yenecek yemekler olmalı. Ama izin günlerimde günümü mutfakta geçirmenin keyfi asla bir başka şeyde yok. Eğer eşimle iznimiz denk gelmediyse sabah temizliğimi yapar kendimi mutfağa atarım. Canım kısır çektiyse onu yaparken bir yanda dolaptakı malzemelerden birini görüp aaa şunuda yapayım, bunuda yapayım derken üç beş çeşit çıkarmışım kendimce :)
Tabi evde iki kişi olunca birde yapılanları bitirmek mesele haline geliyor. Ki ben yemek yapmayı yemekten daha çok seviyorum. hal böyle olunca ya arkadaşlarımı çağırıyorum, ya eşimin işyerine gönderiyorum ya da ben işe götürüyorum. Eşimin işyerindekilerin teşekkürlerinin yanında yengeden devamınıda bekliyoruz şeklinde söylemleride olmuyor değil.
Bizim evimizde en çok tüketilenlerden biri mantardır. Sık sıkta pişiriyoruz dolayısıyla. Eşimde bende çok seviyoruz mantarı.Hangimiz alış veriş yaptıysak muhakkak poşetimizde mantarda yerini alıyor.


Pamukkale Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kudret Gezer, mantarın insan vücudu için çok önemli bir besin kaynağı olduğunu belirterek, mantarda bulunan bileşiklerin 'Sarcoma-180' adı verilen tümörlerin gelişmesini yüzde 80 oranında durdurduğunu söyledi.

Protein miktarı yüksek, içeriğinde şeker ve yağ miktarı oldukça az olan mantarın, diyet için de ideal bir besin olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gezer, "Yağ ve karbonhidrat miktarı düşük olduğu için kalp ve damar hastalıklarında tavsiye edilebilir. 100 gram mantarda bulunan protein oranı, aynı miktardaki sütteki protein ile eşdeğerdir. Ayrıca 100 gram mantardan alınan 2-5 gram protein, vücutta depolanmadan günlük olarak harcanırken, 100 gram hayvani gıdadan alınan 3-8 gram protein vücutta depolanarak damar çeperinde birikir ve kalp-damar hastalıklarının sebeplerinden biri olabilir" şeklinde konuştu.

PAÜ Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Kudret Gezer, aynı zamanda sakinleştirici özelliği olan mantarın içeriğindeki folik asitin kansızlığa da iyi geldiğini kaydederek, "Şeker hastalarının, böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olanların mantarı tüketmelerinde yarar var" dedi.

Pamukkale Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi (PAÜMMER) laboratuarında misel üretim çalışmaları, mikroskobik yapı çalışmaları, havalandırma, nemlendirme ve ısıtma sistemlerinden oluşan kontrol sistemleri uygulanması ve araştırılmasının yapıldığını belirten Gezer, merkezdeki uzmanların, Türkiye'de de yenilebilir ve yenilemeyen 2 bin 500 mantar çeşidinin bulunduğu dikkate alındığında, merkezin çalışma esasının Türkiye'deki mantar çalışmalarının eksikliğini gidermesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Merkez olarak yaptıkları çalışmalarda Honaz ilçesinde 122, Başkarcı beldesinde de 100'den fazla mantar çeşidine rastladıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gezer, Buldan, Babadağ ve Denizli dışında Afyonkarahisar ve Uşak'ta da çalışmalar yürüttüklerini belirti. Türkiye'de mantar tüketiminin son yıllarda arttığını, bunun nedeninin de, insanların zehirli mantar konusunda bilinçlenmeye başlaması olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gezer, vücuda birçok yararı olan mantarın üretiminin ve tüketiminin artırılması amaçlı projeler geliştirdiklerini kaydetti. Merkezin halen devam etmekte olan 2'si TÜBİTAK, 2'si üretime yönelik sanayi projesi, 2'si de BAP olmak üzere toplam 6 projesi bulunduğunu kaydeden Gezer, halkın güvenle mantar tüketebilmesi için kapalı ambalajlarda, Sağlık Bakanlığı onaylı mantar satışının yapılabileceğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Kudret Gezer kültür mantarının zehirli olmadığını insanların rahatlıkla tüketebileceklerini belirterek, mantar satın alırken dikkat edilmesi gereken özellikleri şöyle belirtti:

''Taze görünümlü, sıkı dokulu, temiz ve tombul, parlak rengini ve canlılığını yitirmemiş olmalıdır. Belirli oranda nem içermeli ancak küf kokusu barındırmamalıdır. Pörsümüş, üzerinde yumuşak dokular oluşmuş mantarlar alınmamalıdır. Açık krem rengi ve beyaza yakın olan mantarlar satın alınmalıdır. Mantar ağzı hafifçe kapatılmış, kahverengi karton veya bez torbalar ile cam kaplarda buzdolabında saklanmalıdır.''
FIRINDA MANTAR
Malzemeler:
  • Yarım kilo mantar
  • 100 gr kaşar peyniri
  • 2-3 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber, kimyon...
Yapılışı:
Mantarların saplarını gövdelerinden ayırıyoruz. Mantarları dilerseniz yıkadıktan sonra kararmaması için limonlu suda bekletebilirsiniz. Ama ben ne kadar yıkarsam yıkayayım limon tadı aldığım için bekletmiyorum. Belkide bana öyle geliyor:) Mantarların saplarını ince ince kıyıyoruz ya da robottan geçiriyoruz. İçine kaşarı rendeliyoruz ve sarımsakla baharatları ekleyip karıştırıyoruz. Bu karışımı fırın tepsisine dizdiğimiz mantarların içine koyuyoruz. 180 derece fırında pişiriyoruz.
AFİYET OLSUN:)

12 yorum:

  1. Vuu!
    Harika görünüyor,gülüm.Mantarı ben severim,çorba ve salatalarda bayılırım bilhassa.
    Ellerine,gönlüne sağlık

    YanıtlaSil
  2. bayılırım bayılır
    ellerine sağlık afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık canım fırında mantarı bende severim.Daha doğrusu mantarı çok severim.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. çok severim fırında mantarı hem hafif hem lezzetli harika bir yardımcı yemek

    YanıtlaSil
  5. Pepelam sağolasın.Sende benim gibisin :))

    Sevilciğim çok teşekkür ederim...

    Fatoşçuğum aynen bende öyle...

    Aylinciğim çok haklısın...

    YanıtlaSil
  6. Bloguma hoşgeldiniz Nazlı. Hiç sevmiyorum yemek bloglarını:)) Çok kalpsizsiniz, çok acımasızsınız:)) Benim gibi, yemesini seven ama yapmasını sevmeyenleri deli ediyorsunuz:)))
    Yutkuna yutkuna helâk oluyorum:)))
    Şaka bir yana, hiç olmazsa fırında kaşarlı mantar yapabildiğime sevindim. Herzaman beklerim bloguma. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Ha haa çok tatlısınız:)) Bende sizin tam tersiniz; yapmayı severim yemeyi pek sevmem. O yüzden ben yapayım siz yiyin olur mu?? :)
    Sizde hoşgeldiniz efendim sefalar getirdiniz. Çok güldüm gerçekten :))

    YanıtlaSil
  8. Mantarın girdiği her yemek çok güzel oluyor.. bende geçenlerde bunun kızartılıp beşamel sosla olan bir tarifini yayınlamıştım.. bir kerede ondan deneyin derim.. ellerinize emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  9. Nisanım öpüyorum seni:)

    Seçilciğim gerçekten mi hemen bakıyorum. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  10. Bizde de çok sevilir mantar... hani olsa tatlısını bile yapacağım neredeyse... Sizin mantarlarınızda bol peynirli baharatlı tam sevdiğim gibi olmuş...
    Ellerinize sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Aynen öyle valla :)
    Teşekkür ederim. Yine beklerim:)

    YanıtlaSil

 
Twitter Facebook Dribbble Tumblr Last FM Flickr Behance