Tüm hakkı saklıdır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

22 Nisan 2013 Pazartesi

Yoğurt Nasıl Mayalanır?

| | 7 yorum

Herkese mutlu haftalar diliyorum...
Bir kaç zamandır yoğurdumu kendim yapıyorum. Güvenebileceğim bir yer bulup süt almaya başladıktan sonra yoğurdumu kendim mayalamaya başladım. Ev yoğurduyla büyümüş biri olarak uzun zamandır hazır yoğurt yemekten ev yoğurdunun güzel tadını unutmuşum. Şimdi bir daha hazır yoğurt yiyebileceğimi sanmıyorum.
Ben bazı şeyleri yapmayı hep gözümde büyütmüşümdür. Yoğurt yapmakta onlardan biriydi. Ama artık değil. Püf noktalara dikkat edildikten sonra öyle kolay ki, sizde yaptıktan sonra neden daha önce yapmadığınıza üzüleceksiniz. Üstelik o çok pahalı makinalara bile gerek olmadan başaracaksınız bunu.
Yoğurt yaptıktan sonra yoğurttan ekşimik, sütün kaymağından kek, kestirdiğiniz yoğurdun suyundan poğaça, ekmek vs. yapabileceksiniz. Yaptıkça daha çok hevesleneceksiniz :)
Eşim artık ev mandıra gibi kokuyor desede ben bu işi bırakmayacağım :)
Gelelim yoğurdun nasıl mayalandığına...

Malzemeler:
2 litre süt
1 yemek kaşığı mayalık yoğurt

Yapılışı:
(Ben açık süt kullanıyorum. Eğer açık süt bulamıyorsanız marketlerdeki günlük sütlerden kullanabilirsiniz.)
Açık süt almışsanız süzgeçin üzerine ince bir bez ( tülbent gibi) koyarak sütü süzün. Sütü bir tencereye alıp kaynatın. Süt kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dakika daha kaynatın ve altını kapatın. Sütün taşmaması için içine bir kepçe koyun. Sütü soğumaya bırakın. Sütünüzün mayalanacak sıcaklığa geldiğini anlamak için serçe parmağınızı süte batırdığınızda 10 saniye dayanabiliyorsanız tamamdır.
Mayalık yoğurdunuzu bir kaseye alın ve üzerine 1-2 kepçe kadar süt koyup karıştırıp ılınmasını sağlayın. Tencerenin altına büyükçe bir bez koyun (sofra bezi kullanıyorum ben). Tencereyi bununla saracağız. Ilınan yoğurdu tencereye salın ve tahta kaşıkla hep aynı yöne doğru 5-6 tur olacak şekilde yavaşça karıştırın. Varsa tencerenizin üzerine bir kevgir yoksa süte değmeyecek şekilde temiz bir bezle üzerini kapatın. Bu hava aldırarak yoğurdunuzun daha koyu kıvamlı olmasını sağlayacaktır(Anneciğimin yöntemi :). Tencerenizi kıpırdatmadan etrafını güzelce sarın. Tencereyi hareket ettirmeden 4 saat bekletin. Yoğurdunuzu bu süreden sonra açın ve buzdolabına kaldırın. Ağzı açık olarak 6-8 saat daha buzdolabında bekletin. İşte yoğurdunuz hazır.

PÜF NOKTALAR:


Eğer mayalık yoğurdunuz yoksa organik yoğurt veya ev tipi yoğurtlardan kullanabilirsiniz. 2-3 kez mayaladıktan sonra yoğurt kendi yoğurdunuz olacaktır.
Mayalık yoğurdunuz ekşi ise yoğurdunuzda ekşi olacaktır.
Maya miktarı fazla gelirsede yoğurdunuz ekşi olacaktır.
Yoğurdunuzu sarılı olarak daha uzun süre tutarsanız yoğurdunuz ekşiyecektir.
Yoğurdu mayalarken kabınızın kapağını kapatmayın. Kapakta su buharı birikecek ve yoğurdunuzu sulandıracaktır. Mümkünse delikli bir kapak ya da temiz bir bezle örtün.
Ayrıca güveciniz varsa yoğurdunuzu güvecte mayalayın farkı göreceksiniz :) 
Mayaladığınız kabı asla yerinden oynatmayın. 
Mayayı süte karıştırırken fazla karıştırmayın, yavaş hareketlerle karıştırın.
Mayayı karıştırırken tahta kaşık kullanın.
Ayrıca kaynattığınız sütün kaymağını alırsanız kaymaksız bir yoğurt elde edersiniz.
Yoğurdunuzu tencerede değilde ayrı ayrı kaplarda mayalayacaksanız eğer mayayı büyük kapta karıştırıp paylaştırmayın!! Sütü kaplara paylaştırıp tek tek maya ekleyin. Süte mayayı karıştırdıktan sonra hareket ettirmemiz gerekiyor. Aksi takdirde mayamız bozulur.
Bunlara dikkat ettiğiniz müddetçe güzel bir yoğurdunuz olacaktır.

AFİYET OLSUN :)



7 yorum:

  1. Çok güzel tutmuş,ellerinize sağlık.Benimki ayran gibi oluyor bir türlü beceremedim ((:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bir defada benim anlattığım gibi mayalarsanız eminim yoğurdunuz tutacaktır :)

      Sil
  2. Ben de sana mandıracı bi arkadaşımdan öğrendiğim bir yöntemi yazayım, eğer mayalık yoğurdu süte salma aşamasında hiç karıştırmadan pıt pıt diye 4-5 noktaya koyup öylece üzerini kapatırsan yoğurdun asla ekşi olmaz, mesela unutusan da 7 saat sonra açsan hatta üzeri sulansa bile gayet taptalı bi yoğut olur

    YanıtlaSil
  3. ben çok salladım acaba ondan mı olmadı :))

    YanıtlaSil
  4. küçükken annanede yediğim yoğurdun tadını asla bulamadım,dağıda beslenen ineklerin sütü ve yoğurdu muhteşemdi .Seni yoğurduna maşallah diyeyim ,çok güzel mayalanmış,ellerin dert görmesin canım.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar. Ben sütümü soğuduktan sonra yüzünde oluşan kaymağını tereyağ yapmak için alıyorum. Ocağa koyduğum zaman yani daha süt soğukken mayayı içine katıp karıştırarak mayalanmaya bırakacağım ısıya geldikten sonra daha önce ayarladığım cam saklama kaplarına yada kavanozlara paylaştırıyorum. Ağızlarını havlu kağıtla birlikte kendi kapaklarını kapatıp üzerlerine ince sofra bezini 4 kat örtüyorum. Yaklaşık 2,5-3 saat sonrada buzdolabına yerleştiriyorum. Bir gün hiç bozmadan bekletiyorum. İkinci gün Allahın izniyle leziz yoğurtlarımızı tüketmeye başlıyoruz. Bu yöntemi denemenizi tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yönteminiz değişik ve pratik görünüyor. Teşekkür ederim.

      Sil

 
Twitter Facebook Dribbble Tumblr Last FM Flickr Behance