Tüm hakkı saklıdır. Powered by Blogger.

Google+ Takipçileri

Yeni yazılar mailinize gelsin

Yemek Tarifi Ara

Yükleniyor...

25 Nisan 2013 Perşembe

Ekşimik/Çökelek Nasıl Yapılır?

| | 15 yorum

Merhaba herkese :)
Bakmayın gülümsediğime haftasonundan beri ilaç kullanmama rağmen şiddetle artan bir soğuk algınlığım var.
Zar zor işe gidiyorum, geceleri uyutmuyor meret.
Geçeceği günü iple çekiyorum.

Pazartesi günü süt dosyasını açmıştık. Araya zaman girmeden evde zahmetsiz ve çok lezzetli olan süt ürünlerini paylaşmaya devam ediyorum.
Ben Tekirdağ'lıyım. Bizim oralarda ekşimik çok fazla tüketilir. Hayvancılık geniş bir kesimde yapıldığından süt ve süt ürünleri çok fazla üretilir ve tüketilir. Yoğurt nasıl mayalnır? yazımda da belirttiğim gibi çocukluğumda hiç hazır süt ve yoğurt yemedim tabiki ekşimikte. Şimdi elimden geldiğince bunları kendim yapmaya çalışıyorum ve ne kadar kolay yapıldığını farkettikçe de neden daha önce yapmadığıma hayıflanıyorum.
Şimdi efendim biz bu yaptığımız peynire Trakya'da ekşimik diyoruz. Ama çökelek, lor da deniyor tabi çeşitli yörelerde. İnanın bunların arasında bir fark var mı ben bilmiyorum. Bilen birileri varsa beni aydınlatsın lütfen :)
Ekşimik peynirini o ekşimsi ve lezzetli haliyle böreklerinizde, poğaçalarınızda, kahvaltılarınızda severek tüketeceksiniz.



Malzemeler:
Yoğurt
Tuz

Yapılışı:
Yoğurdu tencereye alın ve orta ateşte ısıtmaya başlayın. Yoğurt ısındıkça kesik kesik bir görüntü oluşacak ve suyundan ayrılacak. Yoğurdu çok fazla kaynatmadan bu kıvama gelince altını kapatın.
İki kat yapılmış tülbenti bir süzgeçin üzerine koyun. İlk sıcaklığını atan kesilmiş yoğurdu süzegece dökün ve tülbenti kenarlarından büzerek torba haline getirin ağzını bağlayın ve bir yere asın veyahut altındaki suya değmeyecek şekilde bir kabın üzerine oturtun. Suyu süzülene kadar bekletin. Elde ettiğiniz ekşimiği tuzlayarak  kavanozda ağzı hava almayacak şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz.
Süzdüğünüz yoğurdun suyunu atmayın onunlada çok güzel poğaçalar ve ekmekler yapacağız yakında :)

AFİYET OLSUN :)

15 yorum:

  1. mmmm eline sağlık tatlım nefis:)))

    YanıtlaSil
  2. Peki sütle yapılanına ne deniyor.
    Süt kesiliyor ya. içine yoğurt tuz koyup kaynatıp süzüyorum. kremamsı harika bir peynir gibi oluyor.
    Ben yoğurttan yapıldığını bilmiyordum çökeleğin. elinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, geçmiş olsun, acil şifalar dilerim...
    Ekşimik ismini sizden duyuyorum :) izmir'de Lor peyniri deriz biz. Çökelek ve Lor arasında lezzet farkı var ancak yapım farkı varmıdır onu bilmiyorum gerçekten. :)
    Sevgilerimle, bol sağlıklı günler...

    YanıtlaSil
  4. ELİNE SAĞLIK CANIM
    OLSADA YESEM
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
  5. ayyy vallahi bunu da çok severim :) ben hala yoğurt mayalamadım.. ilk deneme başarısız olunca cesaret edemedim. Ama büyük oğlumun ödevi o yüzden önümüzdeki hafta bir daha deneyeceğim :)) ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  6. bu havalar insanı aldatıyor ,sabah soğuk,sonra tişört bile fazla geliyor ,çok geçmiş olsun .Ben de loru tercih ederim daha çok,çökelek de onun kuzeni sayılır,ellerine sağılık canım.

    YanıtlaSil
  7. Nazlıcığım bu ne şahane bir blog.Dolu dolu,emek verilmiş.Bloğunu ne kadar geç fark etmişim.Ama olsun.Senden çok şey öğreneceğimden eminim...

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar canım,
    Bloğunu yeni keşfettim ve çok beğendim. İzlemeye aldım. Bana da beklerim. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  9. gerçekten güzel bir sayfa. Annemin ev işi olduğu için yemekler bana kaldı ve burdan yardım aldım çok teşekkürler =)

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar,
    En iyi yemek sitelerini toparladığım bir yemek sitesi kütüphanesi oluşturdum:)
    Listemde siz de varsınız, bilgilendirmek istedim.
    Çalışmalarınızda başarılar...
    Ziyaret etmek isterseniz:
    En İyi Yemek Siteleri


    YanıtlaSil
  11. Çökelek ayranın yagı alındıktan sonra kestirilmesidir. Amaç yağ üretmektir aslında.
    Lor ise peynir yapıldıktan sonra geriye kalan suyun kestirilmesidir. Ikisi farklıdır.

    YanıtlaSil
  12. 5kg lık tenede Lor peyniri aldım fakat yağını almak/azaltmak istiyorum.. Nasıl yapabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lor peynirinin yağını azaltmak mümkün değil ama yağsız lor alıp bire bir ölçüde karıştırarak az yağlı lor elde edebilirsiniz.

      Sil

 
Twitter Facebook Dribbble Tumblr Last FM Flickr Behance