Merhaba herkese :)
Bakmayın gülümsediğime haftasonundan beri ilaç kullanmama rağmen şiddetle artan bir soğuk algınlığım var.
Zar zor işe gidiyorum, geceleri uyutmuyor meret.
Geçeceği günü iple çekiyorum.
Pazartesi günü süt dosyasını açmıştık. Araya zaman girmeden evde zahmetsiz ve çok lezzetli olan süt ürünlerini paylaşmaya devam ediyorum.
Ben Tekirdağ'lıyım. Bizim oralarda ekşimik çok fazla tüketilir. Hayvancılık geniş bir kesimde yapıldığından süt ve süt ürünleri çok fazla üretilir ve tüketilir. Yoğurt nasıl mayalnır? yazımda da belirttiğim gibi çocukluğumda hiç hazır süt ve yoğurt yemedim tabiki ekşimikte. Şimdi elimden geldiğince bunları kendim yapmaya çalışıyorum ve ne kadar kolay yapıldığını farkettikçe de neden daha önce yapmadığıma hayıflanıyorum.
Şimdi efendim biz bu yaptığımız peynire Trakya'da ekşimik diyoruz. Ama çökelek, lor da deniyor tabi çeşitli yörelerde. İnanın bunların arasında bir fark var mı ben bilmiyorum. Bilen birileri varsa beni aydınlatsın lütfen :)
Ekşimik peynirini o ekşimsi ve lezzetli haliyle böreklerinizde, poğaçalarınızda, kahvaltılarınızda severek tüketeceksiniz.
Malzemeler:
Yoğurt
Tuz
Yapılışı:
Yoğurdu tencereye alın ve orta ateşte ısıtmaya başlayın. Yoğurt ısındıkça kesik kesik bir görüntü oluşacak ve suyundan ayrılacak. Yoğurdu çok fazla kaynatmadan bu kıvama gelince altını kapatın.
İki kat yapılmış tülbenti bir süzgeçin üzerine koyun. İlk sıcaklığını atan kesilmiş yoğurdu süzegece dökün ve tülbenti kenarlarından büzerek torba haline getirin ağzını bağlayın ve bir yere asın veyahut altındaki suya değmeyecek şekilde bir kabın üzerine oturtun. Suyu süzülene kadar bekletin. Elde ettiğiniz ekşimiği tuzlayarak kavanozda ağzı hava almayacak şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz.
Süzdüğünüz yoğurdun suyunu atmayın onunlada çok güzel poğaçalar ve ekmekler yapacağız yakında :)
AFİYET OLSUN :)
mmmm eline sağlık tatlım nefis:)))
YanıtlaSilçok teşekkür ederim :)
SilPeki sütle yapılanına ne deniyor.
YanıtlaSilSüt kesiliyor ya. içine yoğurt tuz koyup kaynatıp süzüyorum. kremamsı harika bir peynir gibi oluyor.
Ben yoğurttan yapıldığını bilmiyordum çökeleğin. elinize sağlık
Merhaba, geçmiş olsun, acil şifalar dilerim...
YanıtlaSilEkşimik ismini sizden duyuyorum :) izmir'de Lor peyniri deriz biz. Çökelek ve Lor arasında lezzet farkı var ancak yapım farkı varmıdır onu bilmiyorum gerçekten. :)
Sevgilerimle, bol sağlıklı günler...
ELİNE SAĞLIK CANIM
YanıtlaSilOLSADA YESEM
HAYIRLI AKŞAMLAR
ayyy vallahi bunu da çok severim :) ben hala yoğurt mayalamadım.. ilk deneme başarısız olunca cesaret edemedim. Ama büyük oğlumun ödevi o yüzden önümüzdeki hafta bir daha deneyeceğim :)) ellerine sağlık..
YanıtlaSilbu havalar insanı aldatıyor ,sabah soğuk,sonra tişört bile fazla geliyor ,çok geçmiş olsun .Ben de loru tercih ederim daha çok,çökelek de onun kuzeni sayılır,ellerine sağılık canım.
YanıtlaSilNazlıcığım bu ne şahane bir blog.Dolu dolu,emek verilmiş.Bloğunu ne kadar geç fark etmişim.Ama olsun.Senden çok şey öğreneceğimden eminim...
YanıtlaSilMerhabalar canım,
YanıtlaSilBloğunu yeni keşfettim ve çok beğendim. İzlemeye aldım. Bana da beklerim. Sevgilerimle,
hemen denemem lazım :)
YanıtlaSilgerçekten güzel bir sayfa. Annemin ev işi olduğu için yemekler bana kaldı ve burdan yardım aldım çok teşekkürler =)
YanıtlaSilÇökelek ayranın yagı alındıktan sonra kestirilmesidir. Amaç yağ üretmektir aslında.
YanıtlaSilLor ise peynir yapıldıktan sonra geriye kalan suyun kestirilmesidir. Ikisi farklıdır.
5kg lık tenede Lor peyniri aldım fakat yağını almak/azaltmak istiyorum.. Nasıl yapabilirim?
YanıtlaSilLor peynirinin yağını azaltmak mümkün değil ama yağsız lor alıp bire bir ölçüde karıştırarak az yağlı lor elde edebilirsiniz.
SilEksimik, ayranin kaynatilmasi ile; Lor, peynir suyunun kaynatilmasi ile; Cokelek ise bozulan sutun kesilmesi ile elde edilir.
YanıtlaSil