Tüm hakkı saklıdır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

14 Nisan 2012 Cumartesi

Ev Yapımı Ekmek

| | 12 yorum

Uzun bir aradan sonra herkese merhaba...
Yoğun, yorgun ve uykusuz geçen günlerin ardından yazma fırsatı bulabildiğim için alabildiğine mutluyum :)
Geçen haftasonu da dahil olmak üzere aralıksız çalıştığım için 2 hafta önce yaptığım ve yayınlamayı planladığım ekmeğimi yayınlayamadım.
Hamur yoğurmayı pek severim. Unla oynamak, hamuru parmaklarımın arasından zevkle geçirmek pek hoşuma gider. Vaktim olduğunca hamur mayalar poğaça yaparım, hiç olmazsa kurabiye yaparak yine oyalanırım. Şimdiye kadar defalarca hamur mayalamışta olsam her defasında acaba kabaracak mı heyecanı yaşamak ise paha piçilemez :) İstediğin kadar tecrübeli ol, hamur her an size bir sürpriz yapabilir. Mayanın durumu, kullanılan sütün/suyun sıcaklığı çok önemli. O yüzden yeni başlayanlara tavsiyem olmadıysa pes etmesinler :)


Malzemeler:
1,5 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı sıvıyağ
4 su bardağı un + 1 su bardağı da tezgahta yoğurmak için un

Yapılışı:
Mayayı şekerle beraber yarım su bardağı ılık suyun içinde eritin ve kabarması için bekletin.
3 su bardağı unla beraber sıvıyağ ve diğer suyuda ekleyip yoğurun. 1 bardak unuda azar azar ekleyerek hamuru toparlayın. Hamuru tezgahın üzerine alın (Burada tezgahı unlayın). Hamuru unlayarak tezgahın üzerine iyice yoğurun. Hamurdan çıkan hava kabarcıklarını hissedene kadar yoğurun. Hamuru kapalı bir kapta yaklaşık 1 saat kadar mayalandırın. Mayalanan hamuru tezgaha alın ve biraz daha yoğurun ve ikiye ayırın. İstediğiniz şekli verin ve fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 20 dakika kadar pişirin. Üzeri daha kızarmış isterseniz pişirme süresini biraz daha arttırın. 
Not: Fırının içine bir kap su koymayı unutmayın.

AFİYET OLSUN :)

12 yorum:

  1. Canim eline saglik olsun..
    Ev ekmeyi gibii yok ki bu guzelim ekmek de ayni alinmis gibi duruyor..
    Kesdim kenarindan icinde de koydum peynir afiyetle yedim gibi oldu,,
    Sevgiler canim...

    YanıtlaSil
  2. Canım benim teşekkür ederim.. Afiyet bal şeker olsun :)

    YanıtlaSil
  3. ohhh. mis gibi bir kahvaltı alternatifi:)
    ellerine sağlık nazlıcım..
    kokladımm buram buram kokusunu:)
    segilerimle..

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim canım benim. Öpüyorum..

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık...kokusunı duyar gibi oldum inan...

    YanıtlaSil
  6. ne güzel bir terapi ellerine sağlık darısı başıma diyorum : )

    YanıtlaSil
  7. Nazlı'cım evde yapılan gibisi varmı hele pişerken evi saran mis kokusu,
    sonrasında dilimlenip sıcacıkken üstüne tereyağ ve bal sürüp yemesi
    tadına doyulurmu:)))Ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. hımm ellerine sağlık nazlıcım
    bende elinden geldiği kadar ekmeğimi yaparım,nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  9. oh mis gibide kokusu evi sarmıştır pişerken o kukusu için bile pişebilir sıcakkende içine tereyağ biraz tuz nefis bir yemek oluverdi:) hımmm:) eline sağlık canım sevgiler

    YanıtlaSil
  10. ev ekmeği gibi si var mı,nefissssss....

    YanıtlaSil
  11. Tarifkolik/Öznur20 Nisan 2012 14:59

    Süper olmuş Ellerine sağlık canım sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Bardan mı bu ihmalkar halimiz yoksa baharımı bahane ediyoruz bilemedim :D Ben de uzun zamandır yaptıklarımı yayınlama konusunda oldukça durağanalaştım.. Geçer umarım bu dönem de ;)
    Canımcım bu arada ekmeğini halis mulis teryağı ve balla birlikte bir oturuşta bitirmek istedim :) şahane görünüyor.. ellerine sağlık..

    YanıtlaSil

 
Twitter Facebook Dribbble Tumblr Last FM Flickr Behance