Tüm hakkı saklıdır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

5 Aralık 2010 Pazar

Mezgit Tava(Fileto)

| | 15 yorum
Perşembe günlerini balık günü ilan ettiğimizi söylemiştim ödül yazımda. Bu da bu perşembe akşamının şanslı balığı mezgit. Mezgit sevmeyen yoktur zannımca. Yumuşacık ve beyaz etiyle bizim favorimiz mezgit. Özellikle fileto olarak alıyorum kılçıksız ve bol etli olunca kısa zamanda tükeniyor sofrada. 
Aslında daha önceden yaptığımız palamut ve levreğin fotoğraflarını çekecek kadar vaktimiz olmadığı ve hemen yemeğe geçtiğimiz için sizinle paylaşamıyorum ne yazık ki! Ya misafirim oluyor ya da ben misafirlikte olduğumdan o telaş içinde fotoğraf çekemiyorum. Bunu da sofraya getirdiğimizde kaşla göz arasında çektim:) 

Malzemeler:
1 kg mezgit fileto
1 su bardağı mısır unu
Tuz
Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı:
Mezgitleri mısır ununa buluyoruz. Tavaya ne çok fazla(kızartmalardaki gibi) ne de az(hamsi tavada olduğu gibi) sıvıyağ koyup tavayı iyice kızdırıyoruz. Balıkları önlü arkalı kızartıyoruz. Balıklar altın sarısı bir renk alıyor. 

AFİYET OLSUN:)

BALIĞIN FAYDALARI:

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nermin Berik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balık ve diğer deniz ürünlerinin, insanlık tarihi boyunca başlıca besin kaynaklarından olduğunu, insanların yerleşik düzene geçmeden önce bile kolay elde edilebildiği için balık ve diğer deniz ürünlerinin en çok tüketilen besinler arasında yer aldığını belirtti.

Su ürünlerinin besin bileşimleri bakımından insanın gereksinim duyabileceği tüm maddeleri içerdiğini bildiren Yrd. Doç. Dr. Berik, bu ''muhteşem maddeleri'' alan ve hareketli bir yaşam süren insanın sağlam bir zihin ve vücuda sahip olacağını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Berik, su ürünlerinin gıda olarak iyi ve kaliteli protein kaynakları arasında yer aldığını, yüzde 18-25 oranında protein içerdiğini belirterek, ''Su ürünlerinin içerdiği protein biyolojik olarak değerlidir ve her besindeki protein içeriğinde bulunmayan insan için elzem amino asitleri ideal oranlarda içerir'' dedi.

A, K VE D VİTAMİNİ DEPOSU

Balık etinin, kemik gelişiminde, gözün farklı ışıklara uyum sağlaması ve görebilmesinde, vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli rolü olan A vitamini; kalsiyumun kemiklere yerleşmesi, kemik sağlığı ve gelişiminde görevli olan D vitamini ve özellikle kanın akışkanlığında görevli K vitamini bakımından oldukça zengin olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Nermin Berik, şunları söyledi:

''Haftada üç kez düzenli balık ve diğer su ürünlerinden tüketme vücudun tüm gereksinimi karşılıyor, her gün tüketmenin ise bir zararı olmuyor. Balık etinin yağ içeriğini temel olarak uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri oluşturur. Bu yağ asitleri göz sağlığı, kanın akışkanlığı, beyin fonksiyonları, kalp krizi, kalp damar hastalıkları, damar sertliği, depresyon, migren, eklem romatizmaları, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve tansiyon ile kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli sağlık etkilerine sahiptir.''

''HALK SAĞLIĞINI KORUYACAK DOĞAL İLAÇ''

Yrd. Doç. Dr. Nermin Berik, söz konusu olumlu etkilerinin sağlanabilmesi için haftada en az 300 gram yağlı balık tüketiminin önerildiğini, uzmanların hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınların anne ve çocuk sağlığı açısından haftada en az 3-4 kez balık tüketmesi gerektiğine işaret ettiğini kaydetti.

Halk sağlığını koruyacak başlıca doğal ilacın su ürünleri olduğunu vurgulayan Berik, bu ürünlerin bebeklerden, yaşlılara, hastalardan, sporculara, hamilelerden kısırlık tedavisi görenlere kadar herkesin sofrasında yer alabilecek koruyucu ve destekleyici ender gıdalar arasında bulunduğunu söyledi.




15 yorum:

  1. çok güzel olmuş. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Balık günü bizde cuma o gün rahatım yemek derdi düşünmüyorum :))
    ellerine sağlık.
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. ellerine, kollarına sağlık ablacım yanında bol salatayla misss misss :) muckkk

    YanıtlaSil
  4. Hem de nasıl severim sevgili Nazlı...
    Bayılırım resmen:))
    Yanında bol salata ile. Nefis olmuş canım, afiyet şeker olsun, ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Harika olmus ellerinize saglik
    Sevgielr
    Sefa

    YanıtlaSil
  6. çok güzel görünüyor.bundan sonra prşembe günleri ailecek sizdeyiz bilginiz olsun.

    YanıtlaSil
  7. Eline sağlıkk.ooh çok lezzetli olmuşş:) sewgiyle kal

    YanıtlaSil
  8. ımmm ne güzel kızarmış o öyle yaa
    ellerine sağlık
    bayılırım

    YanıtlaSil
  9. Canım,
    ellerine sağlık. Çok güzel olmuş. Belli bir günü seçmek ve yapmak gayet güzel bir fikir. Bilgi paylaşımı için de teşekkürler.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  10. Nazlı'm..
    Ellerine sağlık!
    Nasıl güzel görünüyor var ya,şu tabağı alıveesem de keyifle yesem gaari :)
    Öpüyorum seni..

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık,nefis görünüyor,bu arada ödül için çoook teşekkürler... :))

    YanıtlaSil
  12. Elinize sağlık. Nefis olmuş

    YanıtlaSil
  13. Yanında salata ile harika olur ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  14. Günaydın canım!..Ellerine sağlık.
    Yeni senenin bütün Müslümanlara hayır ve bereket getirmesini diliyorum.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. canımmm bende çok severim kendilerini... tavuk eti gibi ağızda pamuk pamuk dağılır.. oyy canım istedii:D
    ellerine sağlık..

    YanıtlaSil

 
Twitter Facebook Dribbble Tumblr Last FM Flickr Behance