Ne zaman yazı yazmak için bilgisayarın karşısına otursam hep bir iş çıkıyor, bakalım kaç saatte bitecek bir yazı.
Dün 1 Mayısın resmi tatil olmasından mütevellit kendimi mutfağa adadım desem yalan olmaz.
Akşamdan ıslattığım kuru fasulye ve nohutları haşlayıp buzdolabı poşetlerine doldurup derin dondurucuya kaldırdım. Bu gördüğünüz ekmekleri ve bir de çok güzel bir çörek pişirdim. Akşam yemeği hazırlıklarını saymıyorum tabi, o rutin işlerden sayılıyor :)
Seviyorum mutfakla uğraşmayı, pişirmeyi, taşırmayı.
Hani derler ya içine sevgimi kattım diye; ne iş yaparsanız yapın içine sevginizi katın.
İstemeden, zorla, sevmeden bir iş yapmak hem insana zulüm oluyor hem de işin sonucu istenilen gibi olmuyor.
İnsan ilişkilerinde, çalıştığınız işte, mutfakta hep sevginizi gösterin ki önünde sonunda karşılığında sevgi bulursunuz.
Ekmeği ekşiyen yoğurdu kestirip süzdüğüm suyuyla yoğurdum.
Bu süzülen peynir altı suyu besin yönünden zengindir, ayrıca hamur işleri ve ekmeklere katıldığında lezzette açık ara fark yaratır.
Aynı şekilde yoğurdun suyuyla da bu ekmeği yapabilirsiniz.
Malzemeler:
250 ml peynir altı suyu
1 paket yaş maya
1 çorba kaşığı toz şeker
2,5 su bardağı tam buğday unu
2 su bardağı un
(Hamuru toparlamak, kabı unlamak için yarım su bardağı daha beyaz un gerekebilir)
Tuz
1 yemek kaşığı irmik
4-5 küp buz
Yapılışı:
Peynir altı suyunu hafifçe ılıtın. Hamuru yoğuracağınız derince bir kaba alın. Üzerine şekerle birlikte mayayı koyup, elinizle eritin ve kabarana kadar bekletin. Maya kabardıktan sonra bir bardak tam buğday unu, bir bardak beyaz un ekleyerek yoğurmaya başlayın. Unları azar azar ilave ederek yoğurmaya devam edin. Hamur elinize yapışıyorsa elinizi unlayarak yoğurun. Hamur yoğunlaştıkça yumruklarınızla yoğurabilirsiniz.
Hamurdan pıs pıs diye hava sesi gelmeye başladıysa hamurunuz kıvama gelmiş demektir.
Hamuru mayalayacağınız kabın altına un serpip, hamuru üzerine koyun ve kabın üzerini kapatıp hamur iki katına çıkana kadar bekletin (oda sıcaklığına göre süre 30-60 dakika arasıdır).
Fırını 180 dereceye ayarlayarak ısıtın.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ya da yağlayın. Tepside ekmekleri koyacağınız yerlere irmiği serpiştirin. Mayalanan hamuru üçe bölün ve elinizde yuvarlayıp tepsiye aralıklı olarak her birini dizin.
Bir tutam un alarak her bir ekmeğin üzerine elinizle yaydırın.
Üzerine fotoğrafta görüldüğü bıçakla kesik atın. Bu kesik biraz fazla oldu, siz daha ufak kesikler atın ki pişince fazla yayılmasın.
Buz küplerini alın sıcak fırının tabanına atıp hemen fırın tepsisini yerleştirip kapağı kapatın. İçeride buhar oluşacak ve bu da o ekmeğin çıtır kabuğunun olmasını sağlayacak.
Üzeri kızarana kadar ekmekleri pişirin (20-25 dakika kadar pişirdim ben).
Pişen ekmekleri bir beze sarın ve bekletin. Çok sıcak haliyle kesmeyin, hamur olur ezilir ekmeğiniz.
Sonra güzelim tereyağını alın sıcak ekmeğinizin üzerine sürün afiyetle yiyin :)
Muhtesem bir ekmek olmus canim. Bende bugun ekmek tarifi paylastim :))) Ev yapimi ekmek gibisi yok :)
YanıtlaSilTarifini en kisa zamanda deneyecegim. Ellerine saglik...
Evet evet gördüm canım, çok mutlu oldum :)
SilSeninde ellerine sağlık.
Sevgiler..
ellerinize sağlık.. :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler :)
SilNazlı hanımcım, tariflerinizin fotoğraflarınızın hayranıyım ;))
YanıtlaSilTek kelimeyle; müthiş!
Elcegizlerine sağlık kuzusu, öperim :*
Amanda amannn taze gelinim Gizoşum gelmiş, hoşgelmiş :)
SilNe de güzel şeyler söylemiş.. Teşekkür ediyorum tatlıcığım..
Özlettin kendini, yeter artık bu ara..
Öpüyorummm..
Ah enfes görünüyorlar. İştah kabartıcı olmuşlar. Tereyağı fikriyle hele :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
Çok çok teşekkür ederim :)
SilSıcak ekmeği tereyağsız düşünemeyengillerdenim ben :))
ay yine naptın nazom sen yaaa..iştahım kabardı. ellerine sağlık marifetli nazom
YanıtlaSilSağol canım arkadaşım benim.
SilBeğenmene çok sevindim :)
Canim eline saglik olsun.. Goruntu harika olmus..
YanıtlaSilCanım benim çok teşekkür ederim :)
Silmuhteşem görünüyor canım, ellerine sağlık. blogunun adresini ve iletişim bilgilerini ankaradaki tadım ve blog etkinlikleri için bir ajanstan arkadaşıma iletiyorum. bilgin olsun. sevgiler
YanıtlaSilYaseminciğim yorumunu görünce çok mutlu oldum, çok teşekkür ederim.
SilBloğumu ajansa iletmene ayrıca memnun oldum. Sizlerle beraber olmak, eğlenmek beni çok mutlu eder.
Çok teşekkür ederim.
Kocaman sevgiler.
Oeynir altı suyunun miktarına göre un biraz fazla değil mi? Ya da ben beceremedim heralde 😁
YanıtlaSilUnlar arasında fark olabilir. Taş değirmende öğütülmüş unla yapılınca az geliyor ama marketten aldığımız un tam buğday bile olsa daha az su kaldırıyor. O yüzden azar azar ilave etmeli unu. Yoksa becerilmeyecek bir şey değil inanın :)
Sil