Tüm hakkı saklıdır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

17 Kasım 2012 Cumartesi

Anne Elinden Su Böreği

| | 4 yorum

Elimde yeşil çayım, fonda çalan türkülerle pek bir keyifli yazıyorum size.
Dün akşam yarın hiç birşey yapmayacağım dedim kendi kendime. Tatilimin tadını çıkaracağım. Bir yere gitmeyeceğim,  kimseyi davet etmeyeceğim, temizlik yapmayacağım, canım istediği zaman uyanacağım vs... Yani bugün için hiç plan yapmadım ve gece uyurken o kadar huzurluydum ki!
Geç saatte kalktım, aheste kahvaltı hazırladım. Uzunca bir süre masayı toplamadım. Çay keyfi yaptım. Dün gece yaptığım kekin fotoğraflarını çektim. Bilgisayar karşısında vakit öldürdüm. Hiç pişman değilim. Arada böyle koşturmacadan uzak günler geçirmeliymiş insan onu anladım.
Her gün çalan bir saatle uyanmak, her gün aynı işe gitmek, aynı işleri yapmak, eve gelmek, yine yemek yapmak, yemek yemek... Günler böyle geçince insan zevk aldığı şeyleri yaparken bile sıkılır oluyor.
Hele ki bir de yapmayı planladığı işleri o dar vakitlere sığdırma telaşı yok mu? İşleri yapmaktan çok onları nasıl ve ne zaman yapacağını düşünmek daha fazla yoruyor insanı.
İşte ben bugün hiç birşeyi düşünmeden kafama göre geçirdim tüm günümü. İyi de ettim :)
Su böreğini Ramazan Bayramı'na denk gelen senelik iznimde anneme yaptırdım. Biraz zahmetli bir börek kabul ediyorum :) Annemin börekleri arasında top 10 da 1 numara için yarışan iki börek var. Birincisi bu su böreği, ikincisi ise pırasalı börek. Tamamen el açması. Yeme de yanında yat cinsten. Hele ki bir de o böreğe anne eli değmişse!
Yalnız börek bittikten sonra öyle bir yemişiz ki bitmiş halinin fotoğrafı yok :)

Malzemeler:

4 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
5 su bardağı un
Tuz

Islatmak için:
5 su bardağı su
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı tereyağ
Tuz

İçi için:
İstenilen çeşitte peynir


Yapılışı:
Yumurtaları su ve sütle çırpın, tuzu ekleyin. Ardından azar azar unu ilave ederek sıkı bir hamur elde edin. Hamuru üzeri nemli bir bezle örterek yarım saat dinlendirin.
1- Dinlendirdiğiniz hamuru 5 eşit parçaya bölün ve elinizle yuvarlayın.
2- Her bir parçayı yarım santim inceliğinde açın.
3- Genişçe bir alana temiz bir çarşaf serin ve açtığınız hamurları oklavanın üzerine alarak çarşafın üzerine yerleştirin. Hamurlar hafif kuruyana kadar bu şekilde havalandırın. Hamurlar ıslak olmayacak ama tepsiye koymak için kıvırırkende kırılmayacak şekilde olacak.
4- Kuruyan hamurları teker teker tezgahın üzerine alın ve ortalarına peyniri yerleştirin.
5- Alttan ve üstten hamurun kenarlarını ortaya katlayın.
6- 7- Sonra hamuru büzüştürerek yağladığınız tepsiye alıp sırayla yerleştirin. 
8- Yufkalarını yerleştirdiğiniz tepsinizi 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
9- Suya sıvıyağ ve tereyağını koyup kaynatın. En son tuzunu atın. 
10- Fırından çıkarıdığınız tepsinizi üzerine bu sıcak yağlı suyu kepçe yardımıyla döküp, tüm yufkaları ıslatın.
Tepsiyi fırına tekrar atın.Döktüğünüz suyun bir kısmını çeken böreği alt üst çevirip tekrar fırına koyun. Tüm suyunu çektikten sonra böreğiniz hazır.

AFİYET OLSUN :)


4 yorum:

  1. Nazlıcığım
    bencede yanında yatılsa daha iyi olur!!!!!?????
    bu ne güzelliktir böyle. Anneciğinin ellerine sağlık olsun inşallah:)

    Çok beğendim bu günkü davranışını . İnsanın kendini sevmesi , kendi için istediklerini yapması çok önemli . Ben bu hatayı çok yaptım sen sakın yapma.
    Biz bize verilen en büyük hediyeyiz ve kendimize iyi bakıp ara sıra kendimizi şımartmalıyız.
    iyi haftasonları dileğiyle çok öptüm canım

    YanıtlaSil
  2. ne büyük güzellik etmişsin kendine tebrikler nazoş..
    börek bir harika.. anne eli değer de güzel olmaz mı?
    anne suya tuz koysa,o bile tadından yenmez..Allah sağlıklı uzun ömürler versin annelerimize..;)

    YanıtlaSil
  3. Kuzum bu nasıl güzel bir su böreği böyle.
    Benim en sevdiğim börektir kendisi.
    Şahane gözüküyor.
    teyzeciğimin ellerine sağlık..
    Şifa olsun balım.

    YanıtlaSil
  4. hayır böreğin yanında yatılmasın afiyetle yenilsin:))))
    anneciğinin ellerine sağlık Nazlıcımm:))
    sevgiler..

    YanıtlaSil

 
Twitter Facebook Dribbble Tumblr Last FM Flickr Behance