Tüm hakkı saklıdır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

19 Mayıs 2011 Perşembe

Yıl 1919 Mayısın 19'u...

| | 3 yorum

O GELİYOR

Yıl 1919
Mayıs'ın on dokuzu.
Kızaran ufuklardan kaldırıyor başını
Yeryüzüne can veren,
Cana heyecan veren
Al yüzlü Oğan güneş.
Takanın burnu nasıl Karadeniz'i yırtar ?
Siz de bir an öyle yırtınız uykunuzu.
Uyanın Samsunlular!
Kurutacak gözlerde umutsuzluk yaşını
Al yüzlü Oğan güneş.
Bugün Çaltıburnu'ndan gülerek doğan güneş.

Yıl 1919
Mayıs'ın on dokuzu.
Uyanın Samsunlular.
Uyumak ölüme eş.
Diriltir ruhunuzu,
Ufukta bir gemi var.
Fakat bu gemi niçin böyle yavaş geliyor ?
Fakat yolu mu az, yoksa yükü mü ağır ?
Bu gemi umut yüklü, insan yüklü, hız yüklü !
İçinde bu vatanın derdiyle yanan bağır.
Kurulacak yarını düşünen baş geliyor.
Bir baş ki, gökler bir küme yıldız yüklü.
Bu gemi onun için böyle yavaş geliyor.

Yıl 1919
Mayıs'ın on dokuzu.
Ufukta duran gitgide yaklaşıyor.
Sanki harlı bir ateş
Yakıyor ruhumuzu.
Beklemek üzüntüsü her gönülde taşıyor.
Üzülmemek elde mi ?
Hız yüklü, iman yüklü, umut yüklü bu gemi.

O umut yayıldıkça ruhlara sıcak sıcak,
O hız, doldukça bütün damarlara kan gibi,
Gizli inleyen her yürek canlanacak.
Ateşler püskürecek uyuyan volkan gibi.
Gittikçe büyükleşen
Gölgene dikilmekten karardı gözlerimiz.
Koş, atıl gemi, sana engel olmasın deniz.
Ak saçlı dalgaları birer birer kes de gel !
Kuşlar gibi uç da gel, rüzgar gibi es de gel !

Celal Sahir EROZAN


Bugün mayısın 19'u... Amacım yeni bir tarif vermek bu aradada bayramınızı kutlamaktı. Ancak bu bayramlarımız öyle geçiştirilecek bayramlar değil. O yüzden dedim ki bugün yemek, içmek tarifinden çok daha önemli birgün. Başka bir zamana bıraktım tarifimi.
Biliyorsunuz artık herkesin ezbere bildiği ama herkesin önemini yeteri kadar kavrayamadığı bir gün. Atatürk'ün Samsun'a çıkışı ve Milli Mücadele'nin temelinin atıldığı gündür bugün. Peki Atatürk o zaman genel durumu nasıl görmüş, milli mücadele hangi şartlarda başlamış Atatürk'ün kendi sözlerinden okuyalım.

"1919 yılı Mayıs'ının 19'uncu günü Samsun'a çıktım. Genel durum ve manzara : Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu durum, Dünya Savaşı'nda yenilmiş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, Şartları ağır bir ateşkes Antlaşması imzalamış, Büyük Harbin uzun yılları boyunca, millet yorgun ve fakir bir halde. Milleti ve memleketi Dünya Savaşı'na sokanlar, kendi hayatları endişesine düşerek memleketten kaçmışlar. Saltanat ve hilafet makamında bulunan Vahdettin, soysuzlaşmış, şahsını ve yalnız tahtını emniyete alabileceğini hayal ettiği alçakça tedbirler araştırmakta. Damat Ferit Paşa'nın başkanlığındaki hükümet aciz, haysiyetsiz, korkak, yalnız Padişahın iradesine tabi ve onunla beraber şahıslarını koruyabilecek herhangi bir duruma razı, Ordunun elinde silahları ve cephanesi alınmış ve alınmakta. İtilaf Devletleri, ateşkes Antlaşmasının hükümlerine uymağa lüzum görmüyorlar. Birer vesileyle itilaf donanmaları ve askerleri İstanbul'da Adana vilayeti Fransızlar, Urfa, Maraş, Gaziantep İngilizler tarafından işgal edilmiş. Antalya ve Konya'da İtalya askeri birlikleri, Merzifon ve Samsun'da İngiliz askerleri bulunuyor. Her tarafta yabancı subay ve memurlar ve ajanlar faaliyette. Nihayet başlangıç kabul ettiğimiz tarihten dört gün önce 15 Mayıs 1919'da itilaf Devletleri'nin uygun görmesiyle Yunan ordusu İzmir'e çıkartılıyor. Bundan başka, memleketin her tarafından Hıristiyan azınlıklar gizli, açık milli emel ve maksatlarını gerçekleştirmeğe, devletin bir an evvel çökmesine, çalışıyorlardı."


Evet arkadaşlar o günkü durum bu kadar kötü, hükümet bu kadar acizdi. Birilerinin birşeyler yapması gerek ama kim? İşte Atatürk böyle bir durumda, böyle bir zamanda çıktı Samsun'a. 16 Mayıs 1919 günü 9. Ordu Müfettişi olarak İstanbul'dan Bandırma vapuruyla çıktı yola. Ne oldu sonunda o hasta adam dedikleri gitti yerine Türkiye Cumhuriyeti kuruldu, düşmanlar yurdumuzdan temizlendi, gerici isyanlar bastırıldı, Türk halkı hakettiği yönetim şekline kavuştu, çağdaşlaştı modern topluma dönüştü. Bunu hazmedemeyenler, o günlerde isyan çıkaranların torunları şimdi dedelerinin, babalarının yarım kalan işlerini tamamlamaya çalışıyorlar. Buna bugünün gençleri olarak izin vermeyeceğiz, verdirmeyeceğiz. O kadar şanslı bir milletiz ki Atatürk gibi bir lidere sahibiz. Nice ülke yöneticilerinin gıptayla baktığı, keşke bizimde bir Atatürk'ümüz olsaydı dediği, başka ülkeler tarafından dünya lideri seçilen Atatürk varken örnek alabileceğimiz, başka kimseye ihtiyacımız yok. Atatürk ilkelerinin ışığında canım ülkemizi daha ileriye hep daha ileriye götüreceğiz. Ata'mızın bize emanet ettiği bu Cumhuriyet'in yılmaz bekçileri olacağız.
Herkesin bayramı kutlu olsun. Nice nice 19 Mayıslar göreceğiz güzel ülkemizde...

3 yorum:

  1. Canım,
    Atatürk gibi bir dehanın emanet ettiği gençlere inancım tam.Elbette kendilerine bırakılan bu mirasa sahip çıkacaklar ve demokratik ve laik cumhuriyeti sonsuza dek koruyacaklardır.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  2. Atamız'la ve milletimizle, yüreklerindeki bitmeyen vatan aşkıyla her daim gurur duyuyorum..
    onları çok seviyorum..
    tırnaklarının ucu kadar olabilsek.. o aşkı yüreğimizde gerçekten hissedebilsek..
    nice 19 mayıslara..

    YanıtlaSil
  3. nicw 19 mayıslara :) güzel yazmışsınız

    YanıtlaSil

 
Twitter Facebook Dribbble Tumblr Last FM Flickr Behance