Tüm hakkı saklıdır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

4 Ağustos 2010 Çarşamba

Yoğurtlu Biber ve Yumurta Salatası...

| | 10 yorum

Havalar o kadar sıcak ki mutfakta ocağın karşısına geçmek tam bir işkence. Zaten canımızda yemek yemek istemiyor. Hep böyle aperatif, içimizi serinletecek yemekler arıyoruz.
İşyerinde sürekli bilgisayar başındayım. Çalıştığım oda çok küçük, üç tane bilgisayar ve bir vantilatör var. Garibim vantilatör kendi kendine dönüyor kimseye bir faydası olmuyor. Sabah sekizden akşam beşe kadar neredeyse 3 litreye yakın su içiyorum. Su dururken bile kaynıyor neredeyse... Hal böyle olunca değil yemek yapmak, yemek bile işkence oluyor.
Yoğurtlu biber annemin sabah kahvaltılarında; makarnanın, kızartmaların yanında yaptığı ve benim çok sevdiğim bir yemek. Bende sık sık yemek olarak ya da yemeğin yanına salata olarak fazlaca yapıyorum.
Yumurta salatası ise benim haşlanmış yumurta sevmeyişime bir çözüm niteliğinde. Sevgili yengemden aldığım bu tarifi çok seviyorum. Yumurtanın ne kadar faydalı olduğunu bildiğim için kendimi bu şekilde yumurta yemeye zorluyorum. Yumurtayı bu şekilde yaptığım gibi haftasonları haşladığım yumurtaları dilimleyip, üzerine limon sıkıp çeşitli baharatlarla karıştırıyorum. Bu şekilde yumurta kokusu gidiyor bende yiyebiliyorum.
Biberin Faydaları

Türk mutfağının vazgeçilmez sebze öğelerinden biri olan Biber’i veren bitkisi, Patlıcangiller’dendir. Anayurdu Güney Amerika’ dan tüm dünyaya yayılıp ülkemizde de bol bol yetiştirilen biberin, 700 kadar türü vardır. 50-100 cm. kadar boylanan biryıllık otsu bitki biberin sap ve dalları zamanla odunsulaşır. Bazı yerlerde ikiyıllık bitki olarak gelişmekte ve çalmışı görünüş kazanmakta; hatta tropik bölgelerde ağaççık haline gelmektedir.

Biber bitkisinin türlere göre değişmekle birlikte, uzunca oval biçimli, kenarları düz yapraklarının rengi, yeşilin açıktan koyuya kadar değişen tonlarında olur. Yaz aylarında açan küçük çiçekleri, beyaz ve ender olarak menekşe rengindedir. Biber meyveleri renk, biçim, büyüklük ve tat bakımından türlerine göre büyük farklılıklar gösterir. Meyvenin kabuğu, disk biçimindeki kirli beyaz renkli ufak tohumlarının kümesinden bir boşlukla ayrılır.

Ülkemizde dolmalık, sivri, çarliston, domates, süs vb. türleri yetiştirilmektedir. Biber meyvesi taze olarak salatalara katılır, öylece yenilir; dolması ve turşuları yapılır. Acı biberler baharat olarak sıkça kullanılır. Domates biberinin salçası yapılmakta ve ayrıca biberler, türlü yemeklere katılmaktadır.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. dolmalık ya da sivri taze biberin içerdiği besin değerleri şunlardır: 22 kalori; 1,2 gr. protein; 4,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; 1.4 gr. lif: 22 mgr. fosfor; 9 mgr. kalsiyum; 0,7 mgr. demir; 13 mgr. sodyum; 213 mgr. potasyum: 420 IU A vitamini; 0,08 mgr. B1 vitamini; 0,08 mgr. B2 vitamini; 0,5 mgr. B3 vitamini; 0.26 mgr. B6 vitamini; 9.8 mcgr. folik asit; 128 mgr. C vitamini ve 0,7 mgr. E vitamini.

Acı kırmızı biberlerin bazı besin değerleri daha da yüksektir. Şöyle ki: 32 kalori; 3.840 mcgr. A vitamini kaynağı betakaroten: 140 mgr. C vitamini ve 0,8 mgr. E vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda görülen ve bazıları oldukça yüksek olan besin değerlerinin yanı sıra;

o Biberler, içerdikleri antioksidan ve diğer maddelerle bedenin birçok kanser türüne ve kalp hastalıklarına yakalanma rizikosunu azaltır; felç geçirme ve katarakt illetine tutulma tehlikesini en aza indirger.

o C vitamini yönünden zenginliği sayesinde biberler, bedenin hastalıklara direncini artırır, soğuk algınlığının ilk aşamasında iyileştirici olur.

o Biberler, içerdiği yüksek orandaki lif nedeniyle pekliğe (kabızlığa) iyi gelir.

o Özellikle acı biberler akciğerlerin ilacı olur: Balgam söktürücü işlevleri vardır; kronik bronşit ile anfizemi önler ve hafifletir; solunum zorluklarını giderir.

o Gene acı biber, damarlarda pıhtılaşmış kanı çözer, ağrı geçirir ve hastaların kendisini iyi duyumsamalarını sağlar.

o Ayrıca tüm biberler mideyi uyarır, sindirim salgılarını artırır. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. İdrarı artırır, tüm bedeni uyana olurlar.

Bütün bu önemli etkilerinden faydalanmak için biber türleri günlük diyete katılmalı ve bol bol tüketilmelidir.

Dikkat: Acı biber aşırı olarak alınırsa, mide ve bağırsaklarda tahrişlere yol açabilir, hatta böbreklerde, karaciğerde rahatsızlanmalara neden olabilir.
Alıntıdır...
Yumurtanın Faydaları
Yapılan bir araştırma, kahvaltıda yumurta tüketmenin, vücut yağlarının yakılmasında önemli rol oynadığını ortaya koydu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde yapılan araştırmaya göre , besinler içerisinde en kaliteli proteine sahip gıdanın yumurta olduğu tespit edildi . Yumurta proteini, dışarıdan alınması gerekli olan ‘elzem amino asitleri’ yeterli ve dengeli miktarda içerir. Yumurta sağlıklı yaşam açısından gerekli A, D, E ve B grubu vitaminleri başta olmak üzere birçok vitamini önemli oranda içerir.

Protein, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan yumurta, özellikle çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşır.

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu:“Kolin içeren yumurta, beynin gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Yumurtanın faydaları saymakla bitmez. Yumurta konusunda dünyanın farklı ülkelerindeki üniversitelerde çeşitli araştırmalar yapılıyor. ABD’de bir üniversitede yapılan araştırmada, kahvaltıda yumurta yemenin vücut yağının kaybedilmesinde etkili olduğu belirlendi. Yağsız kas kitlesinin korunmasına yardımcı olan ‘lösin’ amino asidinin zengin bir kaynağı olan yumurta, vücut yağının yakılmasında önemli rol oynuyor.”

Üniversitede 10 hafta süreli yapılan araştırmada, kahvaltıda yumurta, düşük yağlı süt ürünleri ve yağsız et gibi ‘lösin’ amino asidince zengin protein tüketen kişilerin, kahvaltılarında karbonhidratça zengin bir diyetle beslenen kişilere kıyasla iki kat daha fazla yağ kaybettiklerinin belirlendi, böylece yumurtanın farklı bir faydası daha tespit edildi.


Kaynak:THE HEALTH NEWS 2005 http://www.thehealthnews.org/

YOĞURTLU BİBER




Malzemeler:

  • 10 adet yeşil biber
  • 5 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
Yapılışı:
Biberleri küçük küçük doğrayın. Sıvıyağda kavurun. Biraz soğuduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyin.

AFİYET OLSUN:)
Yumurta Salatası


Tarifinde ölçü vermeyeceğim. Siz kişi sayısına göre istediğiniz miktarda hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • Yumurta
  • Maydanoz
  • Zeytinyağı
  • Limon
  • Tuz, karabiber,kimyon,kırmızı pul biber

Yapılışı:

Yumurtaları haşlayın. Boylamasına ikiye ayırın. Benim yumurtalar biraz garip çıktı sarısı dibine yapışıkmış o yüzden istediğim gibi olmadı. Sarıları kenara ayırın. Bunun içine maydanoz, limon,yağ ve baharatları atıp karışıtırın. Bu karışımı çıkardığınız sarıların yerine kaşıkla koyun.

AFİYET OLSUN:)



10 yorum:

  1. ellerıne sağlık canım gercekten yumurtanın faydaları saymakla bitmez.:)sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Allah yardımcınız olun bu sıcakta vantilatör hiç bir işe yaramıyor gerçekten üstelik de hasta edebiliyor ...
    bu aralar ben de sivri biber yeme durumu başladı : ) yıkıyorum ısıra ısıra bir güzel yiyorum
    anlamadım sıcaklar başıma iyice vurdu galiba :)

    YanıtlaSil
  3. Sağol Tülincim. Gerçekten öyle:)

    Minecim sağol canım.. Çok güzel biber yemen aynen devam et:) Ben biberi çiğ olarak pek sevemiyorum ama faydalı. Sıcaklar kimi burmadı ki:)

    YanıtlaSil
  4. Yemekçi'si.Çok güzel olmuş,vallahi yumurtaya her şekilde varım,nasıl seviyorum bilsen..
    Kahvaltılara da çok yakışıyor dolması.Hatta sarı kısmını püre yapıp krema torbası yardımı ile şekillendirebiliyorsun,şirincek oluyor.
    Öperim gönlüşünden,ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Canısıııı çok teşekkür ederim:) Sarı kısmını şekillendirmek gerçekten çok ilginçmiş:)
    Yumurta kokusu olunca hemen kaçıyorum canım ben ya kokmazsa yiyebiliyorum. Anneciğim okula giderken zorla tıkıştırırdı ağzıma yumurtayı:))

    YanıtlaSil
  6. Yeşil biberleri nedense hayatım boyunca çiğ yiyemedim. Midem taze soğan ve yeşil biberi asla kabul etmez. Onları sindirene kadar cehennem azabı çekiyorum. Ama biber tarifinize bayıldım. Bu gün pazardan biber alıp mutlaka deneyeceğim.
    Yumurtaya gelince canım annem bu şekilde yapar yumurta sarılarına çeşitler katar onları sıkma torbasıyla tekrar beyazlarına yerleştirirdi.
    Görüntü çok güzel elinize sağlık.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  7. Çok sıcak gerçekten yarın dahada sıcak olcakmış..Yumurta dolmasına bayılırım ellerine sağlıkkk

    YanıtlaSil
  8. Nazlıcığım bende yeşil biberi çiğ olarak yiyeyem. Bu şekilde çok hoşuma gidiyor. Marifetinizin nereden geçtiği belli canım anneciğinize çekmişsiniz.

    Aylincim bitsin artık sıcaklar. Kışı sevmem ama bu kadar sıcağada dayanamıyorum vallahi...

    YanıtlaSil
  9. Teşekkür ederim Seçilcim. Hoşgeldin:)

    YanıtlaSil

 
Twitter Facebook Dribbble Tumblr Last FM Flickr Behance