Tüm hakkı saklıdır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Google+ Takipçileri

Yeni yazılar mailinize gelsin

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Zeytinyağlı Yaprak Sarması...

| | 12 yorum

Acaba yaprak sarma sevmeyen var mı? Gerçekten çok merak ediyorum. Bana kalırsa yok yani olmamalı :) Böyle güzel birşey sevilmez mi yahu?? Yapması bir o kadar oyalayıcı ama mideye indirmeside bir o kadarda zahmetsiz. Çocukken annemin sarma sarmasına yardım ederdim. Yardım ederkende bir yandan sardıklarımdan bazılarını çaktırmadan mideye indirirdim. Annemden bunu farkettiği anda kızım yeme onları öyle karnın ağrıyacak diye uyarılar gelirdi.
Yaprak sarması bayramların olmazsa olmazlarından. Ayrıca yemeğe gelen misafirlere ikram edilecek bayılası bir lezzet. Sofralarımızın baş tacı bir zeytinyağlı...
Memlekette kime gittiysem herkesin evinde en az bir küçük bidon yaprak basılmış kışa hazırlık. Evlerimizin bahçelerinden toplanmış tazecik yapraklarla yapılmış sarmaların tadıda bir başkadır. Bu yapraklar hazır alınmış yapraklar ama çok iyi çıkmadı. Kimisi çok sert, kimiside parçalanacak kadar yumuşak. Bu benim şanssızlığım oldu. Yaprakları yine annemle sardık ve tabi ben yine bir iki tane attım ağzıma sardıklarımdan :)
Şimdi anneciğiminde elleri deymiş sarmanın tarifini verelim.

Malzemeler:
  • 500 gr yaprak
  • 500 gr pirinç
  • 1 adet soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet limon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Varsa 7-8 yaprak taze nane, yoksa 2 çay kaşığı kuru nane
Yapılışı:
Öncelikle yaprakların sertlik derecesine göre sıcak suda yaprakları haşlıyoruz. Ne kadar sertse o kadar fazla bekletiyoruz suyun içinde. Eğer yumuşaksa şöyle bir batırıp çıkarıyoruz suya. Diğer yandanda iç malzemesini hazırlıyoruz. Soğanı doğrayıp yağda kavuruyoruz. Üzerine yıkadığımız pirinçleri ekleyip kavuruyoruz. En son baharatlarınıda ekleyip biraz çeviriyoruz.
Yaprakları sardıktan sonra tencereye diziyoruz. Üzerine limonu halka halka doğrayıp diziyoruz. Üzerini geçecek kadar su ekliyoruz. Orta ateşte pişiriyoruz. Eğer isterseniz yaprakların üzerine biraz sıvıyağ gezidirin ki yapraklar parlak görünsün.

AFİYET OLSUN:)

12 yorum:

  1. ELİNİZE SAĞLIK.ÇOK EMEK İSTEYEN ÇOK NEFİS BİR LEZZET.

    YanıtlaSil
  2. Sağolun aleynacım. Gerçekten dediğim gibi emek isteyen bir lezzet:)

    YanıtlaSil
  3. of of bayılırımmm yemesi de yapması da ayrı bi zevk:) bu arada ben salamura yaprağı her zaman taze yaprağa tercih ediyorum çünkü salamuradaki o tuz ve ekşilik malesef taze asmada olmuyor. ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. oyy oyy sağol canikomm...
    ever yaylım benımde tercihim her zaman salamura. Bahçeden topladığımız yaprakları salamura yaparız... yani yapardık :))

    YanıtlaSil
  5. Mm!
    Hergün olsa yerim,hiç bıkmam,usanmam.
    Bu lezzete kim hayır diyebilir ki:)
    Ellerine sağlık fıstıkım.

    YanıtlaSil
  6. Valla bende öyle canım arkadaşım. Keşke biri benim için hergün sarsada bende yesem:)) Ama maalesef bu vakit darlığında ayda yılda bir...

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık, sarmaya bayılırım anne eli değdiyse daha bir nefis olmuştur eminim : )

    YanıtlaSil
  8. sağol minecim. haklısın anne eli deyince herşey anında mükemmelleşiyor.

    YanıtlaSil
  9. Ziyaretin için çok teşekkür ederim.Tanıştığımıza memnun oldum her zaman beklerim.Sarmaların nefis görünüyor ellerine sağlık.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Bende memnun oldum tatlım. Herzaman görüşürüz :)
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlıkk uzun zamandır dolma yapmamıştım,nefis görünüyorlar:)

    YanıtlaSil
  12. teşekkür ederim aylincim. valla bende çok uzun zaman yapmam herhalde:)

    YanıtlaSil

 
Twitter Facebook Dribbble Tumblr Last FM Flickr Behance