Tüm hakkı saklıdır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

11 Temmuz 2010 Pazar

Pofuduk Poğaça...

| | 3 yorum

Genelde poğaçayı pek tutturamazdım. Kaç tane tarif denediysem hiçbiri pofuduk olmazdı. Kötü değil ama istediğim gibi yumuşak bir poğaça elde edemezdim. Uzun zaman önce annem köye dedeme gittiğinde Nurcan yengem bir poğaça yapmış. Annem anlata anlata bitiremedi. Kızım poğaçalarım tutmuyor diyorsun birde yengeninkini dene dedi. Tabi bende şimşekler çaktı. Aldım tarifi büyük bir heyecanla. Hakikaten poğaçalar öyle bir kabardı ki ben bile kendime şaşırdım:) İçlerini boş bıraktım ki istediğim şeklide sandviç yapabileyim. Eşimde bende koşturmaca içinde kalkıp işe gittiğimizden; sabahları bu poğaçalar bize kurtarıcı oluyor.
Tariflerde aldığı kadar un olayı beni deli ediyor. Genelliklede aldığı kadar un şeklinde tarif vermemeye çalışıyorum. Ama bazen mecbur kalıyorum. Bu da o tarfilerden biri.Dikkat etmemiz gereken bu noktada mayalı hamurlarda her zaman karbonatalı tariflere göre daha gevşek bir kıvamda hamuru tutmamız. Mayalı hamurlarda elinize yapışmayacak gevşek bir hamur elde edeceksiniz ki kabarsın. Çok sıkı bir hamur olursa kabarmaz hüsran olur. Gevşek derkende vıcık vıcık değil. Zaten öyle olursa elinize yapışır ayıramazsınız elinizi hamurdan. Azar azar ekleyin ununuzu ki kıvamı tutturabilin ve un çok kaçmasın. Bir diğer hususta mayayı eriteceğiniz suyun ılık olması. Eğer ılığın üzerinde hafif sıcak bir su olursa maya pişer yine hamur kabarmaz.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket instant maya (10gr)
  • 2 yumurta (Birinin sarısı üzerine)
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 su bardağı süt
  • 3 su bardağı ılık su
  • Susam, çörekotu
  • Aldığı kadar un
Yapılışı:
Önce bir su bardağı ılık suyun içinde mayayı eritiyoruz. 5-10 dakika kadar bekleyerek mayanın kabarmasını sağlıyoruz. Sonra unla maya ve diğer malzemeleri karıştırarak gevşek, ele yapışmayacak bir hamur elde ediyoruz. Havanın ve odanın sıcaklığına bağlı olarak hamuru 1-1,5 saat kabarnası için üzerini örterek kenara alıyoruz. Kabardıktan sonra hamurdan istedğimiz büyüklükte parçalar koprarak şekil vererek tepsiye diziyoruz. Hamurlar tepsideykende yarım saat kadar kenarda bekletiyoruz. En son üzerine yumurta sarısı sürüp; susam, çörekotu serperek 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

AFİYET OLSUN:)

3 yorum:

  1. pofuduk poaça ben de hiç yapmadım, ne güzel olur sabahları işe gidenlere katık evde olanlara ya da misafir gelenlere de kolaylık olur denemeli çok teşekkürler tarif için

    YanıtlaSil
  2. minecim değerli youmların için çok teşekkür ederim. eline yüreğine sağlık seninde.

    YanıtlaSil
  3. super bir tarif!!!

    YanıtlaSil

 
Twitter Facebook Dribbble Tumblr Last FM Flickr Behance