Tüm hakkı saklıdır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Google+ Takipçileri

Yeni yazılar mailinize gelsin

Yemek Tarifi Ara

Yükleniyor...

4 Mart 2012 Pazar

Aşure

| | 12 yorum

Nerelerdesin sen kız dediğinizi duyar gibiyim :)
Evet ben bir kaçağım ve suçluyum itiraf ediyorum :)
İzine gittim geleceğim dedim, izinden döndüm 2 hafta oldu hala benden ses seda yok...
İnsan ara verdikçe daha bir uzaklaşıyor. Ha bugün yazarım ha yarın yazarım derken bakmışsın günler geçmiş.
 Facebookta kayınvalidemin günü olduğunu, bunun için çok güzel mamalar yaptığımızı ama favorim olan aşurenin tarifinin ilk yayınlanacaklar arasında olduğunu söylemiştim. Ama maalesef tamda o gün eşimin çok feci şekilde hastalanması tatilimizin son bir haftasının çok kötü geçmesine sebep oldu. İyileşmesi uzun sürdüğü için bir hayli hırpalandı.  Bende verdiğim sözü unutmadım ama tutamadımda. 
Neyse ki bol karlı, garip bir şekilde sisli bir pazar gününde mutfağa girmeden önce tarifi yayınlayıp, bu bitmek bilmeyecek ayrılığa bir son vereyim dedim :)
Tarifi aynen kayınvalidemin anlatımıyla aktarıyorum... Anne tekrar ellerine sağlık diyor, tarif için teşekkür ediyorum.



Malzemeler:

2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
3 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı pirinç
5 adet karanfil
1 çay bardağı kavrulmuş fıstık
1 çay bardağı iri kıyılmış fındık
1 çay bardağı kuru üzüm
1 paket vanilya
10 adet incir
10 adet kayısı
2 adet portakal kabuğu rendesi
Üzerine serpmek için toz tarçın

Yapılışı:

Buğday, kuru fasulye ve nohut bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda ıslatılır. Nohuta ıslatılırken bir tatlı kaşığı tuz konur.
Buğday ıslatılmadan iyice yıkanır ve üzerine 15 su bardağı su konularak ıslatılır.
Buğdaylar bu suyla içine karanfiller konularak kısık ateşte  kaynatılmaya başlanır.
Islatılmış olan nohut ve fasulyede ıslatma suları dökülerek ayrı kaplarda pişirilir. Burada önemli olan pişirirken dağılmaması.
Nohut ve fasulye kaynadıktan sonra kaynatma sularını dökmeyin ki aşureyi pişirirken eklenecek su olarak kullanacağız.
Bir yandan buğday pişerken karıştırmayı ihmal etmiyoruz çünkü dibi tutuyor.Şimdi üzüm, incir ve kayısıları yıkayıp ayrı kaplarda  ıslatıyoruz.
Buğdaylar patlayıp, çatlayana kadar pişirin. Buğdaylar piştikten sonra pirinci ekleyip hemen karıştırıyoruz ki top top olmasın. Bu işlemden 10 dakika sonra nohut ve kuru fasulyeyi ekliyoruz. Yaklaşık yarım saat sonra şeker, vanilya, fıstıklar ve dörde bölünmüş olarak kayısıları ve kuru üzümü koyuyoruz. Bundan sonra 10 dakika daha kaynayacak. Kuru inciri pişirmiyoruz çünkü karartıyor. Onun için kuru inciri kaselerin diplerine paylaştırın. Aşureyi ocaktan indirirken rendelenmiş portakal kabuklarınıda ekleyip altını kapatıyoruz. Aşureyi kaselere boşaltıktan sonra üzerine isteğe bağlı olarak, fındık ve tarçınla süsleyin ve servis yapın.

Şimdi gelelim püf noktalara:
Aşurenin dibinin tutmaması için sık sık karıştırıyoruz. Dibi tutarsa aşurenin tadı bozulur.
Pişirirken yanınızda daima sıcak su bulundurun. Kıvam yoğun ama akışkan olacak, sürekli bu kıvamda tutmak için bir yandanda su ekleyin.
En son su ilave ettikten sonra 5 dakika kadar kaynatın ki suyun tadı kalmasın aşurenizde.
Eğer ceviz ve kuru üzüm ilave edecekseniz tatlınızı kararttığını unutmayın ve bunları kaynatmayın.
Bu ölçülerden biz 24 kase çıkardık. Ölçüleri buna göre ayarlayabilirsiniz.
Ve son olarak söyleyeceğim tüm pişirme işlemleri yaklaşık 3-3,5 saat kadar sürüyor. 

Hepinize şimdiden kolay gelsin ve
AFİYET OLSUN :)

12 yorum:

  1. hoşşgeldiin nazlıcım:)
    eveet!
    nerelerdesinn bakalımm??
    :))
    ne ceza versekk sana şimdi biss:))
    bumerang reklamı izlettin bize gani ganii;)
    şimdide gani gani, cici lezzetlerinden istiyorum tatlım:)
    cezann bu;))
    şaka şakaa..
    hoşgeldinn,aşuremi aldım ve gidiyorumm:)
    ellerine sağlık canım..
    baki muhabbetlerimlee..

    YanıtlaSil
  2. Evet Ayşegülcüğüm benim reklam arası biraz fazla oldu değil mi:)) Tamam tamam cezam anlaşıldı, çekmeye razıyım :)
    Öpüyorum..

    YanıtlaSil
  3. Hos geldiniz. En guzel lezzetle gelmissiniz zaten siz afediyoruz..))
    Asureyi asure zamanindan cok sonra yemeyi severim Cunku asure zamani her kes yapiyor cok olunca lezzet karisiyor.. Gorunce ozledim simdi..
    Kayinvalidenin eline saglik olsun.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Mutfak dili hoşbuldum canım :) Aslında dediğiniz doğru Aşure zamanının dışında yapılan aşure daha bi kıymetli oluyor zannımca. Şahsen ben altın bulmuş kadar seviniyorum:)
    Değerli yorumun ve ziyeretin için çok teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  5. Mutfak dili hoşbuldum canım :) Aslında dediğiniz doğru Aşure zamanının dışında yapılan aşure daha bi kıymetli oluyor zannımca. Şahsen ben altın bulmuş kadar seviniyorum:)
    Değerli yorumun ve ziyeretin için çok teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık.
    Aşure yapmayı hiç denemedim, bende bu işi anneme pas ediyorum. :)

    YanıtlaSil
  7. çok severim,ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  8. Sevgiciğim çok zormuş gerçekten yapmak,gördüm yani :)

    Arzucum çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. Nazlı'cım hoşgeldin eşinin rahatsızlı
    ğına üzüldüm Rabbim tekrar yaşatmasın
    Aşureyi çok severim kayınvalidenin el
    lerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. ellerıne sağlık anım ne zaman olsa yerım harıka gorunuyor

    YanıtlaSil
  11. Ellerine sağlık Canımcığım.. Çok şahane görünüyor. Kayınvalidene de selam ve sevgilerimi iletirim.. Ben de sen gibi bu ara çok boşladım blogu ama bir an önce çıkmak lazım bu garfield modundan di mi ;) Daha fazla tarif bekliyoruz onu unutma :) sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. hoşgeldin canım
    çok geçmiş olsun
    aşureye bayılırım
    ellerine sağlık canım
    :))
    kayınvalidene hürmetler.

    YanıtlaSil

 
Twitter Facebook Dribbble Tumblr Last FM Flickr Behance