Tüm hakkı saklıdır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

12 Temmuz 2010 Pazartesi

Ev Yapımı Limonata...

| | 4 yorum

Sıcaklar bastırdı. Aşırı derecede bunaltıcı bir hava var dışarıda. Evin tüm pencereleri açık ama esmiyor bile... İş yeri ayrı bir yanıyor zaten. Vantilatör kendi çapında dönüyor sadece. Dün kendimi evde ordan oraya atarken şöyle soğuk birşey olsada içsem dedim. Aslında bademciklerim her fırsatta şişmeye yer aradığı için çok soğuk şeyler içemiyorum. Ama bu sıcaktada dayanılmıyor ki!
Küçüklüğümüzde aile dostlarımızla çok sık gidip gelirdik. Çocuklar yaşıt, okul arkadaşları... Ya bizde ya onlarda olurduk haftasonları. İşte bu limonatanın yapılışınıda ilk onlarda gördüm. Eşleri kahvehaneci olunca sattıkları limonataları kendileri yapıyorlardı. Bana çok ilginç gelmişti. Çünkü ben limonatayı sadece limonun suyundan yapılıyor diye biliyordum. O taze, mis gibi limonata enfes bir tat bırakırdı ağzımızda, içmeye doyamazdık. İşte çocuklara içirilebilecek en doğal içeceklerden biri. Bol bol C vitamini (Askorbik Asit). C vitamininin kaynağı taze sebze ve meyvelerdir. Meyveler arasında en çokta limon, portakal, kivi, greyfurt, ananas gibi meyvelerde az miktarda da elma, armut ve erikte bulunur. Sebzelerde ise karnabahar, ıspanak, tere, turp, maydanoz, kuru soğan ve biberde bulunur. C vitamini suda eriyen bir vitamin olduğundan vücutta depo edilmez. Fazlası idrar yoluyla atılır. Ayrıca çok çabuk tüketilmediği bekletildiği zamanda vitamin değeri kaybolur.
C vitamini hayati önem taşır vücutta. Eksikliğinde çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkar. En bilinenide skorbüt hastalığıdır. Genellikle taze besin tüketemeyen, konserve beslenmek zorunda kalan kişilerde ortaya çıkar. C vitamini dokuların sağlamlığını oluşturan maddelerin yapımında ve kan hücrelerinin işlemesinde gereklidir. Kansızlık, iştahsızlık, yorgunluk, yaraların iyileşmesinde gecikme C vitamini eksikliğinde görülebilecek sonuçlardır.

Ev Yapımı Limonata

Malzemeler:
  • 4 adet limon
  • 1 su bardağı şeker
  • 7 bardak su
  • 4-5 dal nane
Not: Ağız tadınıza bağlı olarak isterseniz. Su ve şeker miktarını arttırıp/azaltabilirsiniz.

Yapılışı:
Limonların kabuklarını rendenin küçük yerinde rendeleyin. Ama sadece sarı kısımlarını beyaz kısımlarını rendelemeyin. Üzerine şekeri ekleyerek yoğurun. Şekerler iyice kabuklara geçsin, kabuklarında suyu çıksın. İyice yoğurduktan sonra limonları sıkın ve üzerine soğuk su ekleyin. İsterseniz tel süzgeçtende geçirebilirsiniz ama ben o şekilde daha çok seviyorum, hafif posalı olarak. Suyu ekledikten sonra sürehiye birkaç yaprak nane eklerseniz hoş bir aroma katarsınız.

AFİYET OLSUN:)

4 yorum:

  1. ben bu tarifi hep denemek istiyorum ama çok üüşeniyorum şu limon kabuklarını rendelemekten :)) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Hoşgeldin canım :)Rende yapmaktan nefret ediyorum ama bunun başka yolu yok. 4 tanecik deyip başlıyorum rendelemeye :)

    YanıtlaSil
  3. limonata hafif buruk olsun kana kana içince doyursun bizi
    hep söylüyorum evde yapılmışı gibisi var mı, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. sağol minecim ağzına sağlık valla çok doğru söylemişsin. evde yapılmış gibisi yok. heleki bu sıcak günlerde tek kurtarıcımız...

    YanıtlaSil

 
Twitter Facebook Dribbble Tumblr Last FM Flickr Behance