Tüm hakkı saklıdır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

10 Mart 2014 Pazartesi

Fırınlanmış Kabak Tatlısı

| | 2 yorum

Haftanın ilk gününü sağ salim atlatıp geceye vardık hayırlısıyla. Ben yaklaşık iki saattir fotoğraf düzenlemek, açmak ve kaydetmekle uğraşıyorum. Benim minik netbookum Windows 8.1 e geçti ama hala uyum sağlayamadı. Zaten fotoğraf düzenlemede fazla kasılıyor, beni başında sinir krizlerine sokuyor. Evdeki diğer bilgisayarlarla çalıştığımda ise hepsinde ayrı ayrı fotoğraflar oluyor, sonra toparla toparlayabilirsen. Böyle gelmiş böyle gidiyor. Bu bile insanda bir alışkanlık yaratıyor :)
Neyse olumsuz bir girizgahtan sonra tatlı yiyelim tatlı konuşalım diyorum.
Kabak bana kışı sevdirenlerden. Özellikle bu kış fazla miktarda yaptım tatlısını. Bunda Yenimahalle pazarında kabak satan amcanın da payı büyük. Kaç kez kabak aldıysam beni asla yanıltmadı, hepsi çok lezzetliydi. Kabakların güzelce ayıklanmış ve dilimlenmiş olması da en hoşuma giden tarafı bu işin. Malum kalın kabuklu kabağı al, parçala, soy, dilimle uzun iş. Benim gibi bir tembel ve bıçak kullanma özürlüsü bir insan için fazlaca tehlikeli bir iş :)
Zaten bu iş hallolduktan sonra ne var ki kabak tatlısı yapmaya. At tencereye dilimlenmiş kabakları, gezdir üzerinde şekeri, pişir. Al sana en lezzetlisinden tatlı.
Burada arkadaşlar dikkat etmeniz gereken bir husus var. Kabak tatlınızın pişerken dağılmasını istemiyorsanız kabuğunu soyarken tamamen sarı kısma kadar soymamanız. Üzerinde çok ince bir şekilde yeşil kısmı kalsın. Bu hafif sertlik verecek ve dağılmasını engelleyecek. Sertlik derken gözünüz korkmasın, anlamayacaksınız bile pişerken yumuşayacak. Ardından tatlıyı fırınladığınızda ise kabak tatlınız bir başka lezzetli hale gelecek. Ben şu an en tahinlisinden kabak tatlısını mideye indiriyorum laf aramızda :)

Malzemeler:
2 kg soyulmuş kabak
1 kg toz şeker

Yapılışı:
Kabakları soyup, kibrit kutusu büyüklüğünde dilimleyin (Soyarken yukarıda bahsettiğim hususa dikkat edin).
Doğranmış kabakları genişçe bir tencerenin dibine tek sıra halinde dizin ve üzerine şekerin bir kısmını yayın. Sonra bir sıra daha kabak dizin, üzerine şeker yayın. Tüm kabaklar bitene kadar bu işlemi yapın ve en son üzerine kalan şekeri yayın. 
Tencerenin kapağını kapatarak, şeker eriyip kabaklar sulanana kadar bekletin.
Tencereyi orta ateşe alın. Kapak açık şekilde pişirmeye başlayın ve kabaklar yumuşayana kadar pişirin.
Pişen tatlıyı dikkatlice fırın tepsisine dökün. 
200 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 10 dakika fırınlayın. 

AFİYET OLSUN :)

2 yorum:

  1. Kabak tatlısı benim en sevdiğim.... off üzerine tahin ve ceviz bir yakışır sorma...
    evde ben yapar ben yerim.. onun için çok sık yapmıyorum bir tencereyi bitirmek çok iyi olmuyor :)))
    senin harika kabak tatlına bakınca yemiş kadar oldum...ellerine sağlık canım...sana afiyetler olsun:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol canım benim. Eşim çok seviyor, ben eskiden pek yemezdim kabak kokusu rahatsız ederdi ama fırınlayınca bir nebze de olsa azalıyor baskın kabak tadı ve kokusu.
      Ah ah bir bilsen ne çok şey var sevipte pişiremediğim :)

      Sil

 
Twitter Facebook Dribbble Tumblr Last FM Flickr Behance